Boicot și scandal în comisia privind alegerile din 2009

Share:

Fostul vicepremier Gabriel Oprea, gazda întâlnirii din seara alegerilor din 2009, refuză să se prezinte la audierea din Comisia parlamentară care anchetează organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009. Acesta a trimis comisiei o scrisoare în care pune o condiţie pentru a merge în Parlament.

Fostul senator Anghel Iordănescu a fost audiat în comisia de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009, dar a refuzat să răspundă la întrebări pentru că a fost audiat la Parchetul General și nu dorea ca unele elemente să se suprapună.

”În acea seară nu a fost nimic ilegal. Am participat la o cină, unii dintre noi am mâncat, am băut și un pahar de vin, dar nu a fost nimic ilegal.

Obțineți, vă rog, din suflet acordul Parchetului General și mă întorc în fața comisiei să lămuresc toate aspectele. Ce am avut de spus, eu cred că am lămurit lucrurile. V-am spus și cred că în afară de ceea ce am declarat în spațiul public imediat după începerea anchetei penale, nu cred că este bine să mai fac și alte comentarii.

Nu mi s-a pus în vedere direct acest lucru de către procurorul de caz, dar am înțeles eu din discuția care a avut loc și în mod special avocatul pe care l-am angajat după ce am fost la Parchet, el mi-a spus că din punctul lui de vedere să țin cont de prevederile Codului Penal și mi-a explicat că asemenea anchete penale au un caracter nepublic.

Obțineți acordul Parchetului General și voi face aceeași declarație ca în fața procurorilor. Procurorul nu mi-a interzis acest lucru și nici nu mi-a sugerat acest lucru, este o decizie pe care am luat-o personal, după consultările cu avocatul pe care l-am consultat”, a declarat Anghel Iordănescu, în fața comisiei de anchetă.

Deputatul PMP Robert Turcescu a răbufnit în cadrul Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009.  Robert Turcescu a acuzat că această comisie a devenit ”o mascaradă”, în care parlamentarii au ajuns să se facă de ”râs în fața întregii țări” pentru că oamenii care au venit la comisie și înainte au trecut pe la Parchetul General refuză să mai facă declarații.

Deputatul PMP a cerut sistarea lucărilor comisiei până la momentul în care se vor lămuri lucrurile între Parchetul General și Parlament.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009, Mihai Fifor, a declarat miercuri că va trimite o scrisoare procurorului general în care să arate obiectivele comisiei și a spus că îi va transmite lui Gabriel Oprea o nouă invitație la audieri.

„În această dimineață domnul Oprea m-a sunat, mi-a spus că nu vine la comisie și că ne-a transmis o scrisoare, ceea ce a și făcut. Lucrurile eu zic că sunt cât se poate de clare. De la debutul activității comisiei noastre am precizat că pe Regulament și pe Hotărârea Parlamentului României obiectivele sunt cât se poate de clare în activitatea comisiei, că nu se suprapunem în niciun fel pe obiectul anchetei Parchetului General. Prin urmare, noi considerăm că invitarea domnului Gabriel Oprea la comisie a fost una îndreptățită și cât se poate de legală. În cursul dimineții vom transmite o scrisoare procurorului general al României prin care arătăm din nou obiectivele Comisiei de anchetă și, totodată, o să trimitem o nouă invitație domnului Gabriel Oprea pentru a veni în fața Comisiei, pentru că mi se pare că acesta este mersul firesc al lucrurilor”, a spus Fifor la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că membrii comisiei au decis să trimită această scrisoare Parchetului General pentru a nu exista niciun fel de dubiu vizavi de faptul că obiectivele Comisiei „sunt cât se poate de clare și pentru a reașeza din nou lucrurile în matca lor așa cum trebuie”.

„Vom trimite o nouă invitație domnului Gabriel Oprea, pentru că așa este firesc ca domnia sa să vină în fața acestei comisii”, a menționat Fifor.

Întrebat dacă comisia va sesiza autoritățile în cazul în care Oprea va refuza să onoreze o nouă invitație, Fifor a spus: „Bineînțeles că da. Nu ne jucăm de-a comisia, nu facem lucrul acesta”, arată Agerpres.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.