Iohannis, primit de Trump la Casa Albă

Share:

Întâlnire de gradul zero Trump – Iohannis la Casa Albă, vinerea viitoare, pe 9 iunie. Președintele Iohannis a scris pe Facebook că discuțiile vor viza aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și SUA. Acesta va fi punctul culminant al vizitei președintelui României la Washington, primul șef de stat din Europa Centrala și de Est care va fi primit de președintele Trump.

Vizita președintelui României este anunțată pe siteul oficial al Casei Albe. Secretarul de presă Sean Spicer a precizat că este vorba despre o vizită de lucru.

Președintele Donald Trump vrea să discute modalități de aprofundare a relațiilor şi de întărire a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România, potrivit comunicatului de la Washington.

Se împlinesc 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, iar președintele Klaus Iohannis va reconfirma angajamentul ferm al României de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al SUA, anunță adminstrația prezidențială.

Vizita în SUA se desfășoară în perioada 4-9 iunie. Șeful statului român va participa la Forumul Global al American Jewish Committee, unde va primi cea mai înaltă distincţie a organizaţiei. Aceasta este decernată unor şefi de stat sau de guvern în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional în domeniul păcii, securităţii, democraţiei și promovării valorilor umane.

Prima întâlnire Iohannis-Trump a fost săptămâna trecută, la summitul NATO de la Bruxelles. Liderul de la Casa Alba le-a cerut membrilor NATO să-și onoreze obligațiile financiare față de Alianță, sugerând că unele țări contribuie prea puțin și SUA prea mult, ceea ce, în opinia sa, nu este corect față de contribuabilii din SUA. România alocă din acest an 2% pentru Apărare.

Administrația americană a anunțat recent creșterea fondurilor alocate Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană cu peste 1 miliard de dolari.

„Voi avea, pe 9 iunie, la Casa Albă, o întrevedere oficială cu Președintele SUA, Donald J. Trump. Vom discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, despre relația bilaterală și reconfirmarea angajamentului ferm al României de a rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite. Programul vizitei mele la Washington include și o întâlnire cu românii stabiliți în SUA, un moment care, sunt convins, va fi special, ca de fiecare dată”, a precizat Iohannis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.