Pachetul de legi pe justiție, prezentat în două săptămâni

0

Ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, a anunţat, joi, că pachetul de legi privind justiţia va fi prezentat public peste o săptămână sau două, după care va fi prezentat setul de măsuri legate de supraaglomerarea din penitenciare.

„Dacă venim cu pachetul de legi ale justiţiei într-o săptămână, maxim două – eu cred că o săptămână, după o lună venim cu pachetul de legi privind decizia-pilot a CEDO”, a declarat Tudorel Toader, potrivit Romaniatv.net.

Ministrul a spus că intenţionează şi o evaluare a Codului Penal, de Procedură Penală, Civil şi de Procedură Civilă. „Vizăm o evaluare a celor patru Coduri. Tot românul ştie că acele Coduri au fost făcute în grabă, fără dezbatere parlamentară, cu asumarea răspunderii. Vedeţi câte decizii de neconstituţionalitate sunt”, a afirmat Toader.

El a spus că este necesară o coerenţă a codurilor din justiţie care şi-au arătat limitele. „Este inadmisibil într-un stat de drept să aplici cuiva o lege care ulterior se dovedeşte neconstituţională, de aceea facem evaluarea celor patru Coduri care şi-au arătat limitele. Unele constatate de CCR, altele – sunt convins – care încă nu au fost supuse controlului de constituţionalitate. Noi trebuie să dăm coerenţă celor patru coduri, să le structurăm în raport cu legislaţia infraconstituţională, chiar şi în raport cu legislaţia secundară, să facem un sistem legislativ coerent care, la rândul lui, să fie aplicat şi interpretat unitar”, a mai spus Toader.

Totodată, ministrul Justiţiei a mai spus că vor fi schimbări majore în ce priveşte răspunderea magistraţilor. „Vă asigur că modificările referitoare la răspunderea magistraţilor vor fi consistente cu privire la responsabilitatea juridică a magistratului, procuror şi judecător”, a conchis Toader.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.