„Planeta Petrila”, în avanpremieră în Valea Jiului

0

Documentarul de lungmetraj „Planeta Petrila”, semnat de regizorul Andrei Dăscălescu, va fi prezentat duminică seară, în avanpremieră națională, la casa de cultură din orașul Petrila, de la ora 19,00, în prezența echipei de realizatori, urmând ca filmul să poată fi urmărit apoi și la TIFF, în Cluj-Napoca, pe 8 iunie.

„Planeta Petrila” urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.

„Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină, considerată ‘viabilă’. Documentarul realizează portretul unei lumi rămase fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială”, se arată într-un comunicat al regizorului Andrei Dăscălescu remis Agerpres.

Documentarul a avut premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam — IDFA 2016 și va putea fi văzut pe 5 iunie, de la ora 18,00, la Teatrul ID Sârbu din Petroșani, iar pe 8 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) Cluj-Napoca, la sala Cercului Militar, începând cu ora 16,00.

„Cred că e o datorie morală să arăt prima dată filmul la el acasă, în Petrila. Sunt sigur că voi avea emoții mai mari la Petrila decât la premiera mondială de la Amsterdam. Mi-aș dori să organizăm proiecții speciale și în Lupeni, Vulcan și Petroșani, dacă găsim receptivitate din partea autorităților. Îmi doresc ca acest film, la care am lucrat aproape 4 ani, să fie văzut de toată lumea din Valea Jiului”, precizează regizorul Andrei Dăscălescu.

Documentarul va avea premiera la HBO România pe 22 iunie, iar premiera în cinematografe va fi pe 23 iunie.

Cunoscut publicului pentru „Constantin și Elena”, pentru care a luat Premiul „First Appearance” la IDFA în 2008 și „Premiul pentru Debut” la TIFF în 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul și imaginea pentru „Planeta Petrila”, cel de-al doilea film documentar de lungmetraj al său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.