Comision zero la retragerea din bancomat

Share:

Românii vor putea retrage bani de la orice bancomat din România şi din restul ţărilor Uniunii Europene, fără comision, cel mai probabil de la toamnă. Legea, care transpune în legislaţia românească o directivă europeană, a intrat în dezbaterea Parlamentului.

40% dintre români nu au un cont bancar şi nu ştiu să folosească un card. Lipsa informaţiilor, dar şi costurile îi ţin departe. Lucrurile ar trebui să se schimbe odată cu aprobarea legii care limitează sau elimină unele comisioane, scurtează perioada în care un cont poate  fi schimbat la 13 zile şi face mai uşoară compararea comisioanelor stabilite de diferite bănci, pe o singură pagină de internet.

Sunt consideraţi consumatori vulnerabili cei care au venituri lunare mai mici decât salariul minim brut, care e acum de 1450 de lei. Ceilalţi vor avea comision zero la deschiderea şi închiderea unui cont şi la retragerea de numerar atât la bancomatele din România, cât şi pe teritoriul UE. Comisioanele de administrare de cont sau de transfer bancar nu vor putea depăşi media comisioanelor din ultimele 12 luni.

Pentru retragerea de numerar de la ghişeu sau de la bancomatele altor bănci se percep acum comisioane cuprinse între 0,4% şi 1% din suma retrasă.

Majoritatea băncilor din România au renunţat deja la comisioanele de deschidere sau închidere a unui cont, dar taxează administrarea contului cu până la 5 lei pe lună şi transferul de bani cu 4 pînă la 15 lei.

COMISIOANE CONT CURENT

– deschidere/închidere: 0

– administrare cont: 1,25 – 5 lei

– transfer: 4 – 15 lei

– retragere numerar: 0,4% – 1%

(Sursa: FinZoom.ro).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.