Invazie de filme românești la Festivalul Pelicam

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam s-a deschis, vineri seara, la Tulcea, cu filmul „Transhumanța”, regizat de Dragoș Lumpan.

Pelicula, nefinalizată încă, descrie un mod de viață asumat de oameni din șase state, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie, România și Turcia, și a fost proiectată în prezența regizorului care a răspuns la întrebările publicului.

„Transhumanța se duce. Acum 10 ani, când am început să fac fotografia familiei de ciobani, făceau acest lucru de zeci de ani. După un an și jumătate, mi-au spus că renunță la drum. Da, ciobanii rămân mai sedentari. E doar jumătate apocalipsă și încă vom mai avea brânză”, a afirmat regizorul Lumpan, în timpul discuțiilor cu publicul.

Filmul „Transhumanța”, proiectat în premieră națională în afara competiției, a fost apreciat de Andy Bichlbaum, unul dintre cei doi activiști ai „Yes Men”, membru al juriului festivalului.

„Acest film ne-a arătat un fenomen care dispare și care este extrem de important. Poți vedea tot ce dispare, tot ce pierdem, tot ce e greșit în civilizația noastră. Cred că oamenii încep să dea tot mai mare atenție acestor greșeli pentru că sunt tot mai evidente. Convingerile în progres, tehnologie și capitalism se prăbușesc, din fericire, iar filmele ca acesta (‘Transhumanța’ n.r.) sunt un element important al acestui fenomen”, a declarat, pentru Agerpres, Andy Bichlbaum.

Ediția din acest an a Festivalului Pelicam aduce pe marile ecrane mai multe filme românești decât edițiile anterioare ale evenimentului.

„Am decis că este important să deschidem festivalul cu această tradiție aflată în mijlocul unor schimbări. Anul acesta avem mai multe filme românești, iar unul dintre ele este ‘Planeta Petrilă’, care va fi proiectat în prezența personajului principal, Ion Barbu, un artist suprarealist care a transformat o uzină închisă într-un muzeu”, a afirmat directorul festivalului, Benjamin Ribout.

Pelicam 2017 a început joi cu proiecțiile pentru copii și prezintă publicului peste 40 de filme la Teatrul „Jean Bart”, în campingul amenajat pe malul lacului Ciuperca, la Muzeul de Artă, Casa Avramide și, în premieră, pe faleza Dunării.

Câștigătorii festivalului Pelicam vor fi premiați duminică seara, la Teatrul „Jean Bart”, începând cu ora 20,00, cele patru premii oferite pe secțiuni de organizatori pornind de la suma de 500 de euro.

„Având în vedere importanța acestei manifestări, primăria municipiului va acorda marele premiu de 2.000 de euro. Este, în opinia mea, un premiu mai mult simbolic și intenționăm ca anul viitor să ridicăm valoarea acestuia la 3.000 de euro în ideea de a încuraja asemenea gen de manifestări”, a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.

Trupa Partizani va încheia Pelicam 2017 cu un concert care va avea loc duminică seara, la Casa Avramide.

Cea de-a VI-a ediție a Pelicam oferă publicului atât vernisajele unor expoziții de fotografie, un atelier de jurnalism radio, precum și o serie de cinci dezbateri moderate de jurnalista Andra Matzal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.