Traian Halalai, rețeta managementului de succes la EximBank!

Share:

Traian Halalai lucrează de peste 20 de ani în sistemul bancar. Un profesionist pur sânge” care impresionează prin cunoștințele sale, Traian Halalai deține funcția de președinte executiv al EximBank. Cunoştinţe, viziune, strategie, management performant şi, nu în ultimul rând, dorinţa de transparenţă totală a acţiunilor EximBank sunt realităţi ale mandatului lui Halalai.

Cotidianul online “Cronica Română”, publică un amplu interviu cu președintele executiv al EximBank, Traian Halalai. De altfel, este nu numai o plăcere, dar și o lecție despre piața bancară, când vorbești cu un cunoscător fin și avizat al sistemului bancar. Traian Halalai vorbește, printre altele, despre evoluția EximBank pe perioada mandatului său, despre proiectele, strategiile, ofertele și evoluția profitului acestei bănci, despre concurența din sistemul bancar, despre grupurile țintă vizate de EximBank, despre portofoliul de credite neperformante, dar și despre piața bancară din România.

 

Domnule Traian Halalai, spuneţi-ne în primul rând câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre activitatea dumneavoastră. Ştiu că o carieră de peste 20 de ani este greu de rezumat în câteva cuvinte, dar haideţi să încercăm să enumerăm pilonii cei mai importanţi ai activităţii dumneavoastră profesionale…

Când o spuneți asa…mă faceți să mă simt mai bătrân decât sunt de fapt…doar am început să muncesc de tânăr, atâta tot… Lăsând gluma la o parte, este greu – așa este – să  faci un rezumat al carierei pentru că vorbim despre ceva ce înseamnă mai mult decât niște cifre și poziții ordonate în ordine cronologică… Înseamnă de fapt un șir de experiențe și trăiri alături de oameni care și-au pus într-o măsură sau alta amprenta asupra dezvoltării mele personale și profesionale. Însă, pentru că aceasta abordare este una subiectivă în întregime, mă voi supune totuși unei abordări sintetice. Așadar, am terminat Facultatea de Finanțe-Bănci/ASE  în 1995 și am debutat ca asistent universitar predând „Piețe de capital” și Modelare financiar-monetară”. După aproximativ doi ani de tangențe cu piața de capital, la începutul lui 1998, am intrat în echipa ING Securities, iar din 1999 am trecut în bancă preluând toate proiectele de control și optimizare costuri, de implementare de noi produse, dar și auditul și conformitatea cu normele BNR. A fost o șansă pentru mine să intru într-o multinațională unică în România, totodată un grup financiar de talie internațională, la acel moment. Școala ING, profesionalismul și experiența managementului străin, know-how-ul importat (rar la aceea vreme), entuziasmul colegilor mei – mă fac să spun, fără rezerve, că în aceea perioadă au fost puse bazele mele ca bancher.După opt ani petrecuți în ING, am acceptat oferta National Bank of Greece pentru preluarea poziției de vicepreședinte a Băncii Românești unde am aprofundat și aria operațiunilor, a administrării creditelor, dar și informatica și logistica. Apoi, în noiembrie 2012, după aproape 17 ani <cedați> sectorului financiar – bancar privat, am ales provocarea EximBank.

Sunteți de aproape cinci ani presedintele EximBank. Spuneți-mi, vă rog, care a fost evoluția EximBank pe timpul mandatului dumneavoastră? Care au fost principalele proiecte și strategii și, nu în ultimul rând, reușitele EximBank în această perioadă?

Principalul obiectiv pe care l-am avut de când mi-am început mandatul la EximBank a fost reașezarea acestei bănci pe principii de business moderne, aliniate cu practicile din sistem, cu o corelare a funcțiilor de suport cu cele de vânzări, cu o atenție sporită acordată sistemelor moderne de plată și cu o mai mare flexibilitate în procedurile de lucru… O reașezare care, alături de o echipă de profesioniști, să ne permită să punem în valoare la maximum potențialului extraordinar pe care îl are această bancă, în beneficiul real al companiilor locale. Așadar, am început prin a derula un proces de evaluare profesionist, care a vizat întreg personalul băncii. Am mers inițial pe varianta evaluatorului extern tocmai pentru a elimina subiectivismul și eventualele interpretări. Chiar și așa, n-aș putea spune că a fost ușor… Am reușit să integrăm în echipă oameni bine pregătiți, cu experiență de cultură corporatistă și multinațională de cel puțin zece ani, care s-au implicat proactiv în procesul de modernizare a băncii. Nu neg că am profitat de conjunctura de pe piața bancară și am luat oameni foarte buni de la alte bănci, directori regionali din bănci de top, oameni care își atinseseră target-urile profesionale și care au acceptat provocarea noastră. În paralel s-a lucrat mult la revizuirea proceselor interne, simultan cu revitalizarea anumitor linii operaționale, cu potențial, dar insuficient exploatate. Concomitent, am extins și rețeaua comercială, banca operând în prezent 21 de unități, faţă de 12 la finele anului 2012. Aceste procese nu s-au oprit, sunt în continuă desfășurare pentru că numai așa putem rămâne competitivi pe piață. Toate aceste decizii strategice au făcut ca EximBank să fie în acest moment complet pregătită pentru a propune un portofoliu de produse și servicii complex și atractiv pentru absolut toate companiile românești.

Cum a arătat domnule Traian Halalai din punct de vedere al ofertelor și implicit al profitului EximBank la finalul anului 2016? Aveți indicatori de performanță peste media pieței financiare? Și în completare: care sunt pașii următori ai managementului EximBank în dezvoltarea acestei bănci?

Înainte de a mă referi la anul care a trecut, mi se pare important să fac precizarea că, începând din 2013, banca și-a dinamizat consistent activitatea, atingând indicatori de performanță peste media pieței financiare, demonstrând astfel corectitudinea principiilor pe care le-am aplicat în gândirea noastră strategică. Chiar și în condițiile în care sistemul bancar local a înregistrat pierderi consistente, EximBank a reușit să se mențină în categoria extrem de restrânsă a băncilor profitabile. În ceea ce privește finele anului 2016, EximBank administra expuneri  totale în valoare de 5,065 milioane de lei, cu un volum al produselor nou acordate ce a urcat la 1,790 de milioane de lei, cu 439 de milioane de lei peste nivelul anului 2015, încheind, pentru al patrulea an consecutiv, cu un rezultat financiar net pozitiv. Un rezultat care a urcat profitul brut cumulat pentru perioada 2013 –2016 la peste 162 de milioane de lei.

De altfel, tocmai performanțele financiare și solvabilitatea ridicată a băncii, precum și intensificarea și diversificarea activităților de susținere a economiei au fost principalele argumente care au stat la baza desemnării EximBank pentru implementarea proiectului unei bănci de dezvoltare românești. În prezent, autoritățile sunt în proces de evaluare a exinderii mandatului EximBank prin preluarea atribuțiilor specifice unei bănci de dezvoltare și ne bucură faptul că există un consens politic cu privire la necesitatea înființării unei astfel de bănci și în România. Mai ales că suntem printre puținele state din Uniunea Europeană care nu dispune de un astfel de vehicul. Noi suntem pregătiți să intrăm într-o nouă fază de dezvoltare susținută a activității și sperăm ca proiectul de extindere a mandatului, la care s-a lucrat deja consistent – în special în direcția revizuirii și actualizării cadrului legislativ, să avanseze cât mai rapid și să putem – așa cum fac alte state – să implementăm proiecte integrate, care aduc noi locuri de muncă, creează o devoltare a infrastructurii locale și ajută la creșterea economică a unei țări.

Independent însă de evoluția acestui proiect, ne propunem să continuăm trendul crescător pe care banca l-a urmat în ultimii ani, iar preocuparea noastră rămâne construirea unei relații solide cu mediul de afaceri care să ne consolideze statutul de partener financiar preferat de mediul de afaceri. Avem conturate direcțiile majore de acțiune, însă, ca orice strategie, și a noastră ar putea suferi modificări, în funcție și de coordonatele și obiectivele macroeconomice stabilite de autorități. Eu sunt optimist în privinţa capacităţii noastre de atingere a ţintelor asumate și cred că avem capacitatea de a răspunde oricăror provocări.

Despre ce portofoliu de credite neperformante putem vorbi in acest an?

EximBank a urmat în ultimii ani un parcurs solid și prudent. Ne-am dinamizat activitatea, dar am rămas în cadrul acelorași parametri de performanță: am crescut creditarea păstrându-ne profitabilitatea și o bună calitate a activelor. Astfel, din punctul de vedere al calității portofoliului de credite, rata expunerilor neperfomante (conform definiției EBA) s-a diminuat față de sfârșitul anului 2016, rămânând în primele trei luni ale anului la media sistemului bancar pentru creditele acordate instituțiilor nefinanciare. Aș vrea să punctez faptul că această evoluție a EximBank este cu atât mai semnificativă în condițiile în care alte bănci de pe piață au vândut portofolii consistente de credite neperformante pentru a-și menține acest indicator în limite normale.

Banca are o solvabilitate ridicată – de circa 44,5%, semnificativ mai mare decât media sistemului bancar din România și cerințele minime reglementate – ceea ce reprezintă o garanție că EximBank dispune de resursele necesare unei dezvoltări sustenabile a activității, în conformitate cu strategia de afaceri și politicile prudente de gestionare a riscurilor.

Cum caracterizați concurența din sistemul bancar? Cu ce se detașează EximBank de ceilalți competitori de pe piață?

Ceea ce diferențiază esențial EximBank de celelalte bănci comerciale este faptul că suntem o instituție cu un model de business unic pe piața românească de banking, model ce îmbină atribuțiile unei bănci comerciale cu activitatea în numele și contul statului. Astfel, EximBank se implică în susținerea economiei  prin două direcții: ca agent al statului – prin intermediul nostru sunt distribuite practic în economie fondurile alocate de la bugetul de stat pentru sprijinirea mediului de afaceri românesc; în acest caz avem în portofoliu produse unice pe piață, produse cu componentă de ajutor de stat – în concordanță cu legislația europeană, și prin activitatea specifică unei bănci comerciale – EximBank are propria ofertă de produse și servicii bancare, activând în condiții de concurență cu toate celelalte bănci din sistemul bancar. Conjunctura economică a fost și încă este propice pentru a ne consolida prezența pe piața de corporate banking. Banca are o solvabilitate ridicată, și-a format o echipă profesionistă, dispune de o ofertă competitivă, iar piața simte lucrul acesta. Faptul că treptat am reușit să ne extindem portofoliul de clienți cu unii dintre cei mai reprezentativi jucători din economie – curtați de obicei de marile bănci – demonstrează că EximBank poate gestiona clienți sofisticați și începe să conteze tot mai mult pe această piață.

Este adevărat că atacăm un segment pe care se bat bănci foarte puternice, dar cred că există destule oportunități în piață ce așteaptă să fie exploatate, mai ales că nu ne-am propus să cucerim toată piața. Cred că principalul nostru avantaj este că am reușit să construim într-un timp foarte scurt un pachet de produse foarte bine poziționate în piață, nu pot spune că ne lipsește ceva, care ne oferă multă flexibilitate în construirea de mix-uri financiare. Practic, suntem în acest moment un ”mall” financiar pentru mediul de business, căruia îi oferim atât credite, produse și servicii de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, cât și garanții și asigurări de stat. Toate acestea sunt însoțite de consultanță personalizată, ce ne susține în demersul nostru de a construi o relație bancară integrată cu clienții. Urmăm acest model pentru că suntem convinși că, pe termen lung, succesul va aparține  băncilor care, cunoscând mai bine şi direct clienții, vin cu soluții croite pe nevoile lor specifice.

Care sunt grupurile țintă vizate de EximBank?

Ținta EximBank este să infuzeze cât mai multe fonduri către economia reală, către companii, și vom rămâne concentrați pe susţinerea şi promovarea exporturilor și a investițiilor româneşti în străinătate, pe susținerea proiectelor cu impact semnificativ la nivel local și regional, dar și pe sprijinirea planurilor de dezvoltare şi creştere a competitivităţii IMM-urilor. În ceea ce privește IMM-urile, as vrea să punctez că ne propunem să avem o abordare mult mai dinamică și am pregătit deja terenul pentru acest lucru. Am lansat două noi produse dedicate exclusiv acestui segment (Linie de credit pentru activitate curentă și Credit pentru investiții) și deja este activă pe site-ul băncii o aplicație de preselecție care permite IMM-urilor să afle on-line dacă sunt sau nu eligibile pentru produsele dedicate. Avem posibilitatea să dăm foarte rapid credite și putem structura facilități complete care să includă garanții sau alte produse complementare precum factoring sau cash management astfel că suntem încrezători că ne vom crește consistent expunerea și pe acest segment important pentru economie.

Unde va vedeți domnule Traian Halalai EximBank peste trei, patru ani? Dar piața bancară din România?

Ne place, ca şi bancheri, să credem că putem să anticipăm toate riscurile la care sunt expuşi clienţii noştri, să propunem de fiecare dată soluţii de diminuare a acestora, dar s-a dovedit că nu am putut să facem acest lucru, în totalitate, nici pentru noi, şi mă refer aici la sistemul bancar în general.  Comunitatea bancară a fost supusă în ultimii ani unor presiuni permanente, dar, per ansamblu, sistemul bancar românesc a rezistat destul de bine la turbulențele de pe piață, chiar dacă efectele crizei și-au pus puternic amprenta asupra rezultatelor financiare. Așa că, în condițiile în care, iată, fiecare an vine cu provocări diferite – atât pe plan intern, cât și internațional, este dificil de conturat o imagine a sistemului bancar românesc de peste cinci ani. Este de așteptat însă ca sistemul bancar să continue să traverseze o perioadă de consolidare, de concentrare, cu tranzacții atât pe segmentul portofoliilor de cre­dite neperformante, cât şi la nivelul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii.

În ceea ce mă privește, toată experienţa mea de până acum este baza a ceea ce aş putea face în viitor…

Au existat pe timpul madatului dvs. tendințe și imixtiuni politice în activitatea EximBank?

EximBank este o instituție ce are ca acționar majoritar Ministerul Finanțelor Publice și, ca atare, nu poate rămâne neafectată de evoluția vieții politice. Și spun acest lucru în sensul că este destul de dificil să construiești o strategie pe termen lung și o relație solidă și stabilă cu acționarul tău majoritar în condițiile în care la conducerea acestuia se produc schimbări cu o frecvență destul de mare. În plus, toată activitatea băncii în numele și contul statului român se derulează cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, care, așa cum îi spune și numele, reunește 11 reprezentanți din șase ministere și din Secretariatul General al Guvernului, iar orice schimbare se propagă mai departe. Începi prin a construi un canal de comunicare, dezbați, te consulți, împărtășești informații, pentru ca, după șase luni, un an, să trebuiască să o iei de la capăt. Încă mai avem speranța unei continuităţi și ne dorim ca expertiza și competența membrilor organismelor de decizie să continue să fie în linie cu propunerile venite din partea companiilor, astfel încât calitatea proiectelor să reprezinte elementul fundamental în decizia de acordare a unei facilități. Oricum, concluzionând, aș vrea să subliniez că toate deciziile privind acordarea unei facilități de către EximBank au la bază criterii exclusiv bancare, care urmăresc respectarea condițiilor de prudențialitate, și în niciun caz presiuni politice.

Un interviu realizat de Iulian Badea

traian halalai 2

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.