Moneda virtuală bitcoin, tot mai atractivă

0

Moneda virtuală bitcoin creşte în câteva luni cât altele în zeci de ani. Valorează acum 3.000 de dolari, de trei ori mai mult decât în urmă cu două luni. Şi asigură un profit ameţitor, care atrage tot mai mulţi români. Însă riscurile sunt la fel de mari, pentru că valoarea se poate prăbuşi oricând, avertizează reprezentanţii Băncii Naţionale.

Sergiu şi Laurenţiu Buş sunt fotbalişti, dar şi investitori. Monedele virtuale le-au adus profit in ultimele luni.

„Am investit în jur de 10.000 de euro, nu am vrut să fac gambling, am vrut să văd dacă îmi voi recupera banii sau dacă voi câştiga ceva.  Am lăsat să crească bitcoinul (…) am investit şi în ethereum în ultimul timp”, spune Sergiu Buş.

“Eu am investit 5.000 de euro pentru început. A crescut aşa de mult! Acum mai stau puţin să analizez. Poate pica, dar eu sunt mulţumit şi cu puţin. Dacă îmi scot cel puţin jumate din investiţie sunt mulţumit”, mărturiseşte şi Laurenţiu Buş.

La fel ca Sergiu şi Laurenţiu, mulţi tineri au cumpărat bitcoin sau ethereum nu doar pentru a achiziţiona produse şi servicii online, ci şi pentru a le vinde mai târziu în câştig. Deocamdata, nu se ştie exact câţi români deţin monede virtuale.

„Şi noi observăm o creştere în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, în ceea ce priveşte numărul de clienţi noi. Mai nou, se cumpără foarte mult  ethereum (…) şi înregistrăm volume destul de mari, poate că neaşteptat de mari. Acum 10 luni, ethereum era la o valoare de aproximativ 10 euro, acum e la o valoare de 345”, explică George Rotariu, cofondator, platformã de tranzacþionare monede virtuale.

Oficialii BNR atrag atenţia că bitcoinul nu este monedă națională și nici valută şi că folosirea lui ca modalitate alternativă de plată este riscantă pentru sistemul financiar: problemele încep cu lipsa reglementării și a supravegherii şi ajung până la spălarea banilor şi finanțarea terorismului.

„Banca Naţională pleacă de la ideea că există un risc foarte mare. Totdeauna acolo unde o valoare circulă pe căi lăturalnice se produce un risc. Lumea toată e cu ochii, într-un fel, pe bitcoin, tentaţia e mare. Pentru că valoarea creşte treptat. Şi acum a ajuns aproape de 3.000 de dolari. E mult. Oamenii cred că dacă ceva urcă e bine să investeşti . Când se înmulţeşte grămada pe piaţă, piaţa se sparge”, precizează Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Bitcoinul este moneda de schimb preferată de hackeri pentru deblocarea calculatoarelor infectate, aşa cum s-a întâmplat după atacul cibernetic global de luna trecută.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.