Cancerul de piele. Cauze și simptome!
Cancerul de piele este o afecțiune care poate pune în pericol viața bolnavilor, însă descoperit la timp, acesta poate fi ținut sub control.
Cancerul de piele implică modificarea aspectului pielii, iar în cele mai multe cazuri, la nivelul acesteia apar tot felul de iritații sau excrescențe. De obicei, cancerul de piele se dezvoltă în zonele care sunt expuse la soare, mai exact gâtul, brațele, spatele, fața, pieptul sau umerii.
Simptomele cancerului de piele
Aspectul pielii trebuie monitorizat în mod contant, asta pentru a vedea dacă pe suprafața acesteia au apărut alunițe sau semne ciudate. Chiar dacă prezența alunițelor este perfect normală pe suprafața pielii, aspectul acestora trebuie ținut sub observație. Astfel, există cazuri în care acestea pot semnala existența cancerului în organism. În cazul în care alunița se mărește, sângerează, își modifică forma, este mai închisă la culoare, iar aspectul ei este asemănător cu cel al unei cruste, vizita la medic trebuie să fie făcută de urgență. Mai mult, în cazul în care alunița este împărțită în jumătate, cele două părți trebuie să fie perfect simetrice. În momentul în care se instalează asimetria, alunița poate fi un semn al cancerului de piele.
Cauzele cancerului de piele
Principala cauză care duce la apariția cancerului de piele este expunerea la soare. Corpul poate fi afectat puternic de radiațiile ultraviolete, motiv pentru care medicii recomandă ca în timpul orelor de vârf, expunerea să fie limitată, iar în restul timpului, protecția solară este foarte importantă.
Tipuri de cancer de piele
Cancerul de piele se poate dezvolta în mai multe forme, existând 3 tipuri de cancer de piele:
1. Carcinom bazal celular
Această formă a cancerului de piele este întâlnită în mod frecvent și se manifestă prin apariția unei excrescențe de culoare roșie la nivelul pielii.
2. Carcinom scuamos celular
Acest tip de cancer este foarte periculos doar dacă se localizează la nivelul buzelor sau ochilor.
3. Melanom
Melanomul este cea mai agresivă formă a cancerului de piele. În foarte multe dintre cazuri, acesta poate evolua și poate duce la apariția metastazelor, provocând decesul pacienților.