Kelemen Hunor îi răspunde dur lui Băsescu

0

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi, la Parlament, că afirmaţiile lui Traian Băsescu privind minorităţile sunt „absolut inacceptabile” din partea unui fost preşedinte al României, care „a distrus” România şi care „a cerşit” de două ori voturile maghiarilor şi al secuilor.

„Tot timpul sunt deschis la dialog, cu oricine, inclusiv cu Traian Băsescu, dar asta nu înseamnă că noi vom lua altă decizie. Traian Băsescu astăzi a făcut nişte declaraţii absolut inacceptabile de la un fost şef de stat care a distrus 10 ani România. Are un mandat în spate care poate fi discutat oricând şi el a cerşit voturile maghiarilor, secuilor de cel puţin două ori”, a afirmat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor l-a catalogat pe Traian Băsescu ca fiind „un om iresponsabil”.

„Şi să vii şi să spui ceea ce a declarat el astăzi înseamnă că eşti un om iresponsabil. Dacă face aşa ceva un ziarist, un politician oarecare, nu spun nimic. E vorba de fostul şef al statului”, a conchis deputatul UDMR.

Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat, marţi, la Parlament, că ceea ce a vrut să facă PSD prin cedările către UDMR arată că acest partid este ”inapt pentru guvernare”, fostul şef al statului susţinând că instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare în România ”este ca şi cum îţi iei propria istorie şi o arunci într-o budă”.

”Sunt inapţi pentru guvernare. V-aş aduce aminte că Guvernul Boc a preferat să cadă decât să dea aceste concesii minorităţii maghiare, că astea nu-s de azi de ieri, sunt de mulţi ani pe toate agendele. Faptul că pe Tăriceanu şi pe Dragnea i-a dus capul să statueze ca sărbătoare în legislaţia română ziua de 15 martie este ca şi cum îţi iei propria istorie şi o arunci într-o budă. Asta au făcut aceştia ticăloşi. Asta au vrut să facă pentru câteva voturi. Eu sunt revoltat. Mă întreb: au uitat că merg la Ţebea? Cum se întorc parlamentarii PSD şi ALDE în Ardeal? Cum îi vor convinge pe românii de acolo că nu au murit câteva zeci de mii ucişi de armatele conţilor maghiari în 48 şi 49, cum îi vor convinge că ce a votat Dieta de la Pesta pe 15 martie, adică anexarea Transilvaniei la Ungaria, merită sărbătorită în România?”, a afirmat Traian Băsescu.

Referitor la proiectul de lege inițiat de un grup de parlamentari UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, Băsescu a spus: „Îi rog să fie fericiți de zilele naționale ale maghiarilor, dar asta nu înseamnă că România își asumă sărbătoarea poporului maghiar (…) Eu am spus că vă respectăm sărbătorile naționale. Dacă vreți să vă sărbătoriți de ziua națională, mergeți la Budapesta, se dă bere gratis, mici, ce s-o da! Dar nu-și asumă România o sărbătoare care, printre altele, semnifică și anexarea Transilvaniei la Ungaria”.

„V-aș aduce aminte că și în 1848 românii erau majoritari în Transilvania, nu erau picați din cer. În schimb, cei care au vrut alipirea Transilvaniei la Ungaria nu vorbeau de niciun drept pentru românii din Transilvania. Ca să vă dați seama cât de aberantă este ideea că România și-ar putea înscrie în calendarul de sărbători 15 martie 1848. Aici vreau să fiu clar. Eu nu neg celelalte 11 puncte ale declarației Dietei de la Pesta, că au fost 12. 11 au fost valoroase pentru democrație. Dar românii au făcut un război pentru punctul 12, a fost un război civil în Transilvania”, a adăugat Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.