Femeile ocupă doar 10% din locurile în CA în companii
România este în urma celorlalte țări din Uniunea Europeană cu doar 12% dintre pozițiile non-executive ocupate de femei, față de media UE de 23%, iar în consiliile de administrație a companiilor mari listate femeile ocupă doar 10% din aceste locuri, relevă un studiu Deloitte.
„În România, femeile ocupă 10% din locurile din consiliile de administrație a companiilor mari listate, 12% din rolurile non-executive ale celor mai bine cotate companii și 15% din locurile din consiliile de supraveghere ale tuturor companiilor listate la Bursa de Valori București. România este în urma celorlalte țări din Uniunea Europeană cu doar 12% dintre pozițiile non-executive ocupate de femei, față de media UE de 23%. Norvegia, prima țară care a introdus o cotă de diversitate, are procentul cel mare de femei în consiliile de administrație (42%). În Marea Britanie nu există cotă pentru diversitatea de gen, dar 20% dintre locurile din consilii și 3% din pozițiile de conducere din consilii sunt ocupate de femei. Procentul de femei din consiliile de administrație a crescut până la 28% în Italia, însă numărul femeilor care prezidează consiliile a scăzut cu 14% din 2015 și până acum până la 9%”, arată a cincea ediție a studiului Deloitte Women in the Boardroom, informează Agerpres.
Totodată, la nivel global, numărul de femei prezente în consiliile de administrație s-a dublat sub conducerea unei femei (29%), față de consiliile de administrație prezidate de un bărbat (16%).
Conform sursei citate, procentele sunt „aproape identice” cu cele privind relația dintre o femeie CEO și numărul de femei din consiliile de administrație din compania respectivă (29%), comparativ cu o companie condusă de un CEO bărbat (15%).
De asemenea, studiul menționează că la nivel global, 15% din toate locurile din consiliile de administrație sunt ocupate de femei, cu o creștere de 3%.
În ceea ce privește situația din Statele Unite ale Americii, studiul arată că femeile reprezintă 14% dintre locurile din consiliile de administrație, cu o creștere de 2% față de 2015.