Moțiunea de cenzură a trecut! Guvernul Grindeanu, demis!

0

Moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, a anunțat secretarul Camerei Ioana Bran. Au votat „pentru” 241 de parlamentari și 10 au fost „împotrivă”. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost 251.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că în urma adoptării moțiunii de cenzură Guvernul Grindeanu este demis, iar Parlamentul aduce de îndată situația la cunoștința șefului statului, în vederea desemnării unui alt candidat la funcția de prim-ministru, informează Agerpres.

„Potrivit rezultatului constatat de Birourile permanente, moțiunea de cenzură a fost adoptată. Moțiunea de cenzură fiind adoptată, potrivit articolului 113 din Constituție, Guvernul este demis și, în conformitate cu prevederile articolului 91 din Regulamentul activităților comune, Parlamentul aduce de îndată această situație la cunoștința președintelui în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de prim-ministru”, a spus Tăriceanu, după anunțarea rezultatului votului pe moțiune.

Parlamentari total: 464

Parlamentari prezenţi: 387

Voturi valabile: 251

Voturi pentru: 241

Voturi împotrivă: 10.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că nu poate fi o coincidență chemarea la DNA a trei colegi din PSD, luni și marți.

„Azi, cei care au confiscat sau vor să confiște rezultatul alegerilor și care s-au încuiat pe dinăuntru în clădirea Guvernului spun că Liviu Dragnea este prea autoritar. Probabil sunt autoritar pentru că PSD a câștigat și alegerile locale și parlamentare, când toată lumea se aștepta să le pierdem. Sunt autoritar poate pentru că am spus că trebuie să separăm politica de servicii? Sunt autoritar poate pentru că am cerut să redăm justiției independența? Nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat luni și marți cu trei colegi de-ai noștri reprezintă doar o coincidență. Luni și marți, președintele executiv al PSD și președintele Comisiei de control SRI au fost chemați la DNA, așa, ca martori, pentru imagine. Ieri, un coleg de-al nostru, care înțeleg astăzi că a deranjat foarte mult prezentând o evaluare, a fost luat cu mascații de acasă. Asta e calea pe care trebuie să mergem în continuare la nesfârșit și această țară să rămână captivă unor forțe care nu participă la alegeri? Sunt autoritar pentru că am cerut să se respecte programul de guvernare?”, a spus Dragnea la dezbaterea moțiunii de cenzură.

El a adăugat că a preluat conducerea PSD într-un moment dificil pentru partid, după eșecul la alegerile prezidențiale din 2014.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, că a urmărit foarte atent discursul președintelui PSD, Liviu Dragnea, de la dezbaterea moțiunii de cenzură, dându-și seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină prim-ministru nu are nicio șansă să-și exercite funcția.

„Am urmărit foarte atent discursul domnului președinte Liviu Dragnea și prin acest discurs mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină viitor prim-ministru nu are nicio șansă să-și exercite funcția de prim-ministru. Niciuna. Am auzit aluzii, acuze nefondate și insinuări”, a spus Grindeanu, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moțiunii de cenzură.

Șeful Executivului a precizat că nu a avut negocieri cu nimeni și, mai ales, nu a intrat în negocieri care erau împotriva interesului național al României.

„Nu am negociat cu absolut nimeni, cu absolut nimeni și mai ales n-am intrat în negocieri care erau împotriva interesului național al României. Și asta n-are legătură cu PSD, ALDE și altceva, este vorba de interesul României, dincolo de un guvern sau altul (…) În sală, aici, sunteți, vreo 5 prim-miniștri, vreo 50 de miniștri — asta s-a discutat în ultimele zile (…) Dacă există încredere și ceea ce s-a vorbit până acum, păi de ce n-aveți încredere de vot secret? Ia să faceți vot secret dacă există așa o mare încredere (…) Sper să se încheie cu bine toată această aventură și PSD să rămână la guvernare”, a mai afirmat Grindeanu.
Deputatul ALDE Remus Borza a anunțat că a votat împotriva moțiunii de cenzură și că în acest fel riscă excluderea din formațiunea politică.

„Am votat la vedere, conform directivelor partidului. Și, evident, am votat împotriva moțiunii de cenzură. Nu am găsit niciun temei sau argument rezonabil sau rațional pentru care să demitem un guvern pe care tot noi l-am pus în urmă cu cinci luni de zile, să trimitem acasă un guvern care și-a făcut datoria față de țară”, a explicat Borza decizia sa, după ce și-a exprimat votul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.