Expoziția „Ia românească la Budapesta”

0

Expoziția „Ia românească la Budapesta”, care reunește aproximativ 30 de ii românești realizate de meșterul popular Despina Bălteanu și două costume populare complete, unul bărbătesc și unul femeiesc, se va deschide sâmbătă, de la ora 17,00, la sediul Institutului Cultural Român din capitala Ungariei.

Potrivit site-ului ICR, la vernisaj, care marchează Ziua Universală a Iei, va fi prezentă profesoara Despina Bălteanu, meșter popular din Băile Herculane, România.

Expoziția va fi completată vizual de prezentarea PowerPoint „Ia românească, simboluri și tradiții”, de fotografii ce evidențiază aspectele infinit variate ale iilor, ale portului românesc, înscrise într-un tipar specific României, respectiv cu fotografii cu fanfara tradițională din zona Caraș-Severinului, pe un fundal muzical tradițional românesc.

ICR mai precizează că în perioada 26 iunie-28 iunie, în intervalul orar 18,30-20,30, va avea loc un atelier de confecționare a iilor, unde Despina Bălteanu va îndruma participanții să își confecționeze și să coase singuri o ie după modele tradiționale.

Luni, 26 iunie, de la ora 20,30, după primul atelier de confecționare a iilor va fi proiectată prezentarea PowerPoint „Fanfara satului — o tradiție uitată!”.

Ziua Universală a Iei a debutat în anul 2013 la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.