Costul uriaș al (i)responsabilității politice

0

Mult clamata victorie a lui Dragnea care a reușit „performanța” de a demite propriul guvern miroase, de la o poștă, a înfrângere. Pentru el, pentru PSD, pentru guvernare, pentru România. Găștile din PSD au continuat și continuă să-și administreze una, alteia, lovitură după lovitură. Singurii perdanți rămân românii, milioanele de români, mulți dintre ei votanți PSD.

Trăim zile tulburi, trăim zile în care tupeul, manipulările și iresponsabilitatea liderilor PSD aduc grave prejudicii României. Dragnea nu-și poate depăși condiția de politician de duzină, cu mentalitate de jupân de județ, care vrea să controleze autoritar PSD. Vrea să știe, să facă, să impună, totul. Înconjurat și susținut de o șleahtă de profitori și/sau lingăi care vor doar să-i rămână/intre în grații, Dragnea pare incapabil să înțeleagă că merge din greșeală în greșeală. A reușit, ca în doar șase luni, să se afunde atât el, cât și partidul pe care îl conduce, în mlaștina urât mirositoare a unor interese atât de străine României și implicit fiecăruia dintre noi.

Consultările de luni de la Palatul Cotroceni nu par atât de simple precum, probabil, se amăgesc Dragnea și Tăriceanu. Iohannis, reîntors de la Bruxelles, după vizitele răsunătoare în SUA și Germania, se află pe cai mari. Și, sunt convins, va penaliza drastic iresponsabilitatea pesedistă. Nici nu poate fi altfel cât timp toată această criză politică a fost una eminamente artificială, creată/clădită pe orgoliul uriaș și setea obsesivă de Putere a unui singur om: Liviu Dragnea!

Iohannis nu are cum să nu sancționeze dur acest derapaj al lui Dragnea și implicit al PSD. Probabil nu va arunca România în vâltoarea anticipatelor, dar va provoacă frisoane pesediștilor. În mod cert, prima, poate chiar a doua propunere de premier avansată de PSD și ALDE, va fi/vor fi respinse! Mai poate vorbi cineva, din PSD sau ALDE, de suspendarea lui Iohannis? Ce șanse mai poate avea acest demers? ZERO! Așa că Dragnea și Tăriceanu vor dansa cum va cânta Iohannis! Vor accepta orice amânare, orice umilință, doar, doar, vor reuși să rămână la guvernare!

În ciuda susținerilor mimate ale multor pesediști este evident că Dragnea pierde teren în partid! Stilul să dictatorial de a-și impune deciziile deranjează din ce în ce mai mult! Situația nu va mai putea continua la nesfârșit! Tocmai din acest motiv Dragnea va încerca să forțeze realizarea aiuritorului program cu care PSD a câștigat alegerile. Aflat în picaj, Dragnea va face tot ce este necesar pentru a puncta prin noi majorări de salarii și de pensii. Altă alternativă nu are!

Marea sa problemă, dosarul care îl vizează, îi provoacă în mod cert coșmaruri. Și nu numai noaptea. Obsesia sa de a scăpa de acest blestemat de dosar îl măcină! Și va încerca, prin „armele” Guvern și Parlament, să alunge acest coșmar cu sunet asurzitor de cătușe!

Să așteptăm, însă, reacția lui Klaus Iohannis! Săptămâna viitoare vom vedea dacă Iohannis a devenit un șef de stat care știe ce vrea și care punctează, decisiv, cu gândul la al doilea mandat la Cotroceni!

Dragnea merită o lecție. PSD și ALDE, la fel! Mai ales că, fără un avertisment dur al șefului statului, nu este exclus ca peste câteva luni să asistăm la o criză similară. Declanșată de același Dragnea! Din aceleași considerente! Cu aceleași prejudicii devastatoare pentru România! Pentru că este evident că programul de guvernare este unul rupt de realitate și nu poate fi pus în practic de PSD și ALDE. Iar Dragnea va încerca să identifice noi vinovați și să își păstreze controlul total asupra partidului.

Eu, personal, nu-l mai văd pe Dragnea prea multe luni în fruntea PSD! Pentru că am văzut că nu a înțeles/învățat nimic din greșelile făcute în aceste zile! Va forța, din nou, numirea unui premier care să-i fie obedient și care să accepte toate indicațiile sale prețioase! În tot acest timp, PSD va pierde teren electoral!

Poate, totuși, că Dragnea a învățat ceva din această criză politică. Poate că va înțelege că este nevoie de o conducere colectivă la vârful partidului! Poate a realizat că nu mai poate face totul de unul singur! Poate că…

Dar să revenim la realitatea politică. Din păcate pentru PSD, Dragnea nu vrea, nu poate, nici măcar nu este lăsat de mulți dintre lingăii din jurul său să se schimbe. Liderul PSD se crede încă pe val, stăpânul absolut al PSD! Tocmai din aceste motive, căderea sa va fi bruscă. Extrem de bruscă…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.