Liu Xiaobo, eliberat din închisoare

0

Autorităţile chineze l-au eliberat din ”motive de compasiune” pe activistul, disidentul şi laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, care a fost condamnat la finele anului 2009 la 11 ani de închisoare pentru participarea sa la mişcarea pro-democraţie Carta 08. Decizia vine după ce disidentul a fost diagnosticat cu cancer hepatic în fază terminală.

Avocatul lui Liu Xiaobo a anunţat că acesta primeşte tratament, după ce a fost diagnosticat luna trecută, într-un spital din provincia Liaoning. Liu Xiaobo (61 de ani) a jucat un rol esenţial în redactarea manifestului politic Carta 08, prin care activiştii au cerut un regim democratic mai larg în China.

Liu Xiaobo a fost condamnat la finele anului 2009 la 11 ani de închisoare pentru „incitare la subversiune împotriva puterii de stat”, în urma unui proces extrem de controversat. Un an mai târziu, în 2010, disidentul chinez a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Xiaobo a jucat un rol important şi în timpul protestelor din piaţa Tianamen, care s-au terminat într-un masacru ordonat de autorităţile comuniste de la Beijing.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.