Complicități, calcule și mize electorale

0

Propunerea PSD pentru funcția de premier, Mihai Tudose, nu surprinde. La vârful PSD, în jurul liderului suprem, nu mai există lideri veritabili, competenți și pregătiți să preia responsabilitatea șefiei unui guvern. Carmen Dan, Marcel Ciolacu sau Mihai Fifor sunt departe, profesional, de provocările uriașe ale acestei demnități. După scandalul Grindeanu, Dragnea a încercat să identifice un politician care să-i accepte supremația și care să-i respectele indicațiile prețioase.

Dacă modul de acțiune, total iresponsabil, al liderilor PSD nu surprinde, surprinde, și încă neplăcut, reacția președintelui Iohannis. Cel care și-a călcat în picioare, din rațiuni electorale sau/și alte rațiuni care (ne) scapă, propriile condiții enunțate, condiții obligatorii, pentru a desemna un candidat pentru funcția de premier.

Respectă Mihai Tudose principiul integrității? Dacă ne raportăm la un om care a recunoscut, fie și indirect, că a plagiat, nu putem vorbi de integritate. Este, totuși, bizar să renunți, cu atâta ușurință, la titlul de doctor dacă tu știi că ai muncit, din greu, pentru acesta! Mai mult, legăturile mult-prea stridente cu SRI ridică serioase semne de întrebare asupra viitorului premier Mihai Tudose!

În aceste condiții, devin foarte plauzibile informațiile, pe surse, care vorbeau de mai multe discuții/întâlniri între Iohannis și Dragnea în ziua premergătoare consultărilor de la Cotroceni și a acceptării de către șeful statului a propunerii de premier avansată de PSD!

Ce a urmărit, în realitate, Iohannis? Este greu de descifrat jocul pe care îl face șeful statului! Poate fi luată în calcul impunerea de către acesta a lui Tudose la Palatul Victoria ca o tentativă de slăbire/destructurare a PSD, cel mai puternic partid parlamentar. Este posibil!

Însă, în ultimele zile, Dragnea, și nu numai acesta, a inundat internetul cu informații, pe surse, potrivit cărora Mihai Tudose este candidatul impus de Iohannis, iar PSD l-a acceptat doar pentru a nu amplifica criza politică!

Faptul că Iohannis a evitat să-i urecheze, public, pe măsură, pe liderii PSD, pentru iresponsabilitatea declanșării acestei crize politice cu implicații inclusiv economice, a generat inerente semne de întrebare în privința duplicității președintelui Iohannis! Personal, sunt convins, că Iohannis a greșit flagrant! Chiar și pentru înălțimea succeselor repurtate în cadrul întâlnirilor cu Trump, Merkel și Macron, Iohannis avea obligația să fie mult mai tranșant în privința acestei crize politice! Și asta nu arată, din punctul meu de vedere, decât duplicitate, negocieri de culise și interese care nu sunt convergente cu cele ale milioanelor de români!

În mod cert, Mihai Tudose va eșua lamentabil! Ca și guvern pe care îl va conduce! Dragnea va avea în fața sa două variante. Prima, să îl execute, în piața publică, și pe Mihai Tudose, asemenenea predecesorului său, Sorin Grindeanu. Și să arunce responsabilitatea eșecului guvernării în cârca acestuia, prezentat ca omul deturnat de servicii, de Iohannis etc. A doua variantă, puțin probabilă, este ca Dragnea, împreună cu grupul care îl susține încă necondiționat la vârful PSD, să ne prostească în față. Și să ne spună că programul de guvernare a fost în marea sa parte îndeplinit, deși lucrurile stau departe de orice adevăr. Indiferent de strategia lui Dragnea, este evident că deficitul bugetar va depăși 3% la finele lui 2017, atragerea fondurilor europene va rămâne un uriaș eșec, iar economia va continua să se înfunde în mocirla împrumuturilor/datoriilor.

Din păcate, această situație dezastruoasă, inerentă la finele anului, nu va putea să nu îl afecteze și pe Iohannis. Cel care nu va putea să fugă de responsabilitatea desemnării lui Mihai Tudose. Mai ales că, sunt convins că, pentru a explica eșecul, Dragnea va face o conexiune directă Iohannis-Tudose! Se va spune că Iohannis l-a impus pe Tudose și că acesta i-a trădat pe liderii PSD, cei care au fost animați, ca și în cazul lui Grindeanu, de intenții bune!

Ce va spune atunci Iohannis, întrebat fiind, pe bună dreptate, de ce a călcat în picioare, în cazul desemnării lui Tudose, principiile pe care le-a enunțat, și nu o dată? Explicațiile sale vor fi neconvingătoare și îl vor lovi electoral în plin! Chiar dacă, în acest moment, Iohannis crede că a punctat electoral decisiv, lăsând PSD să se decredibilizeze la guvernare!

Indiferent de mizele electorale și de dorința de a obține al doilea mandat la Cotroceni, nu ai, însă, dreptul să înșeli așteptările milioanelor de români!

P.S. Componența guvernului Tudose ridică mari semne de întrebare în privința eficienței noului guvern PSD-ALDE! Prea multe orgolii, prea multe interese, prea multă incompetență…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.