Președinția rotativă a UE, preluată de Estonia

Estonia preia oficial, din 30 iunie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. E un moment greu, din cauza Brexitului și a incertitudinilor legate de ce va urma după acesta. Oficialii de la Tallin își prezintă prioritățile în fața mai marilor Consiliului și Comisiei Europene.

Ambiția estonienilor, aflați la prima președinție a Consiliului European, este să agrementeze opiniile diferite din interiorul blocului comunitar pe diverse teme, începând de la migranți până la Brexit.

Agenda președinției estone de șase luni este axată pe chestiuni economice, legate în mod predictibil de piața digitală.

Estonia este una dintre cele mai avansate țări din lume în privința avantului tehnologic în aest domeniu: creatorul celebrului serviciu Skype este un estonian, estonienii pot vota online la alegeri și au una dintre cele mai bune rate de colectare a taxelor din lume.

Prețedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au sosit de joi seară la Tallinin, unde au participat la o ceremonie de inaugurare, dominată de muzica rock specifică nordului Europei.

În jurul prânzului, oficialii europeni au ieșit într-o conferință de presă dedicată momentului predării de ștafetă dintre Malta și Estonia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.