Rata inflației din zona euro, în scădere în iunie

0

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 1,3% în iunie, de la 1,4% în mai și de la 1,9% în aprilie, arată o estimare preliminară publicată vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat), transmit Reuters și AP.

Conform acestor estimări, inflația în zona euro este la cel mai redus nivel din acest an și se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor de 1,2% în zona euro.

Potrivit Eurostat, în iunie cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie (cu o creștere anuală de 1,9%, după un avans de 4,5% în mai), urmate de prețurile la servicii (1,6%, comparativ cu 1,3% în mai), prețurile la alimente, alcool și țigări (1,4%, comparativ cu 1,5% în mai).

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a accelerat la 1,1% în iunie, față de 0,9% în mai.

Luna aceasta, Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit în scădere estimările privind inflația pentru a reflecta declinul prețului țițeiului. Rata inflației se va situa la 1,5% în 2017 și la 1,3% în 2018, comparativ cu prognoza din martie, de 1,7% și, respectiv, 1,6%, dar sub ținta BCE de sub 2%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.