MAP, despre situația și prognoza hidro-meteorologică

Share:

Având în vedere situația și prognoza hidro-meteorologică pentru perioada următoare, luni, 03 iulie 2017, la sediul Ministerului Apelor și Pădurilor, a avut loc o nouă ședință de analiză la care au participat reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) și Institutului de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Din punct de vedere meteorologic, în după-amiaza acestei zile și la noapte, în jumătatea de sud-est a țării va mai ploua, iar cantitățile de apă vor depăși 35-40 litri/mp în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova și pe arii mai restrânse în Oltenia și Transilvania.

Ploile vor fi sub formă de aversă, vor fi descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

În prima parte a zilei de mâine, marți 4 iulie 2017,  vremea se va ameliora semnificativ și doar izolat în sud și sud-est există posibilitatea să mai plouă, în general slab.

Având în vedere evoluția și prognoza meteorologică, Institutul de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod galben și cod portocaliu, care a intrat în vigoare în cursul zilei de astăzi, la ora 16.00.

Conform acestei avertizări, fenomenele vizate sunt: scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare care se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 03.07.2017, ora 18.00 – 04.07.2017, ora 02.00, pe unele râuri din județele Gorj, Vâlcea și Olt, iar în intervalul 03.07.2017, ora 22.00 – 04.07.2017, ora 10.00, pe unele râuri din județele Argeș, Olt și Teleorman.

Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională „Apele Române”, a luat măsuri de menținere a monitorizării cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice din administrare, asigurându-se volumele necesare atenuării unor eventuale viituri.

Pentru municipiul București s-au corelat acțiunile de drenare-tranzitare cu S.C. APA NOVA pe râul Dâmbovița, debitul evacuat din Acumularea Lacul Morii reducându-se de la 3 la 0,5 mc/s.

Pe baza datelor existente se estimează că mai pot apărea probleme cu caracter local din băltiri și scurgeri pe versanți.

În funcție de evoluția fenomenelor, vor fi dispuse măsuri de intervenție operativă suplimentare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.