Diplome la Gala „Arhiva Națională de Filme, 60 de ani”

Criticii de film Cristina Corciovescu, Dana Duma și Aura Puran au primit Diplome de excelență la Gala „Arhiva Națională de Filme, 60 de ani”, găzduită marți seară de Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române.

În cadrul galei, prezentată de către actrița Aida Economu, au fost acordate Diplome de excelență criticilor care, prin îndelungata activitate în cadrul Arhivei Naționale de Filme — Cinemateca Română (ANF), au contribuit la promovarea culturii cinematografice în România, precum și Diplome de onoare celor mai vechi angajați ai ANF.

Diplome de excelență au primit Cornelia Tălângă (angajată ANF din 1977), Ștefan Vârban (angajat din 1979), Niculina Sandu, Florica Sima și Ileana Bratu.

„Sunt angajat destul de recent al Arhivei, din 2012. Încă din facultate, arhiva, mai ales prin Cinemateca Română, a însemnat foarte mult pentru mine și de aceea m-am bucurat să mă angajez aici. (…) Arhiva înseamnă foarte mult pentru mine și pentru toți angajații care dorim să protejăm și să conservăm patrimoniul cinematografic”, a declarat marți, pentru Agerpres, Mihai Fulger, directorul interimar al ANF.

Gala a fost urmată de proiecția, într-o nouă copie digitală, a unei capodopere a cinematografului românesc, „La Moara cu noroc” de Victor Iliu, lansată în anul în care a luat naștere Arhiva Națională de Filme a României.

Arhiva Națională de Filme — Cinemateca Română (ANF) a fost înființată, ca Arhiva Națională de Filme Cinematografice (ANFC), organism în subordinea Ministerului Învățământului și Culturii, pe 4 iulie 1957.

ANF este o instituție publică de interes național care-și desfășoară activitatea în baza HG 1063/2005. Obiectul de activitate este evidența, cercetarea, colecționarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului de filme, precum și organizarea de evenimente și promovarea culturii cinematografice în România, prin sălile de cinema Eforie (Jean Georgescu) și Union (Paul Călinescu) din București.

Aceasta îndeplinește funcția de depozit legal și voluntar pentru filmele cinematografice de orice gen, precum și pentru alte materiale și documente privind istoria cinematografiei naționale și universale, precum: fotografii, afișe, scenarii, partituri muzicale, colecții de documente și alte bunuri legate de istoria filmului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.