MNAR a omagiat ia românească

0

Ia românească – La Blouse Roumaine a fost omagiată, joi seară, în cadrul evenimentului „Mesageri identitari”, desfășurat în Sufrageria Regală de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).

Pornind de la o selecție de tablouri aflate în patrimoniul muzeului — Camil Ressu — „Țărănci în biserică”; Nicolae Grigorescu — „Fata cu zestrea ei”; Sava Henția — „Țărancă brodând”; Nicolae Vermont — „Interior țărănesc”; „Camil Ressu — „Țărancă cosând”; Ion Theodorescu-Sion — „Țărani din Abrud”; Ștefan Constantinescu — „Țărani” — care sunt reprezentate personaje ce poartă costume tradiționale românești, organizatorii au propus o serată dedicată simbolisticii veșmintelor naționale, informează Agerpres.

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, amfitrionul întâlnirii organizate de ICR și MNAR, a afirmat că „Mesageri identitari” reprezintă „un proiect care trebuie să devină o tradiție, o permanență, o obișnuință necesară pentru noi toți”.

„Mă refer, evident, la afirmarea, la promovarea identității prin mijloace sensibile și pline de semnificație ale expresiei artistice, la diplomația culturală (…) Prima ediție a proiectului „Mesageri identitari” își propune să evidențieze simbolistica veșmintelor naționale la confluența dintre arte”, a menționat Țuroiu.

Prezentă la întâlnire purtând o frumoasă ie românească, despre care a mărturisit că este o piesă din colecția Lilianei Țuroiu, noul ambasador al Franței la București, Michele Ramis, a spus că îi face o deosebită plăcere și e mândră să o poarte, ca semn al prieteniei și apropierii de poporul român.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.