Tensiuni între Austria și Ungaria

0

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, l-a acuzat joi pe cancelarul austriac, Christian Kern, că încearcă să provoace diviziuni în interiorul Grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia), Szijjarto amintindu-i șefului executivului de la Viena și de profiturile pe care companiile austriece le obțin în Ungaria în urma participării lor la proiecte finanțate din fonduri europene, relatează agenția MTI.

Aceste declarații survin după un interviu acordat de Kern publicației germane Handelsblatt, în care acesta a afirmat că recentele convorbiri cu oficiali cehi și slovaci i-au lăsat impresia că Grupul de la Vișegrad este divizat. Kern a susținut că Republica Cehă și Slovacia nu au discuții directe cu Ungaria și Polonia.

Potrivit unui comunicat, Szijjarto a afirmat că guvernul ungar ‘a observat demult’ faptul că anumiți politicieni vest-europeni încearcă să provoace diviziuni în interiorul Grupului de la Vișegrad. ‘Dar avem vești proaste pentru ei: nu va merge’, a adăugat Szijjarto. ‘Grupul de la Vișegrad este cea mai apropiată și cea mai eficientă alianță cu UE și va rămâne fie că îi convine sau nu cancelarului austriac’, a subliniat el.

El a apreciat că ‘frustrarea’ lui Kern’ este ‘de înțeles având în vedere situația politică din Austria’. ‘Dar ar fi frumos dacă ne-ar lăsa în afara campaniei electorale din Austria’, a subliniat indicat ungar.

‘Am dori cu respect să-i atragem atenția lui Kern asupra faptului că companii austriece au acumulat profituri de miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei’, a mai menționat responsabilul ungar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.