Va fi lansată procedura de destituire a lui Trump?

0

Un ales democrat din Camera Reprezentanţilor a SUA a depus o plângere vizând lansarea unei proceduri de destituire a preşedintelui Donald Trump.

Brad Sherman cere lansarea unei proceduri de „impeachment” pentru „obstrucţionarea justiţiei ” împotriva preşedintelui, procedură ce vizează destituirea preşedintelui SUA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a afirmat că acest demers este „ridicol cu desăvârşire, cel mai rău joc politic”.

În SUA, Congresul poate destitui un preşedinte aflat în funcţie printr-o procedură ce se desfăşoară în două etape. Camera Reprezentanţilor votează punerea în acuzare, cu o majoritate de două treimi sau achitarea. În caz de condamnare, preşedintele este destituit automat.

În istoria americană, până în prezent nu a fost destituit niciun preşedinte. Numai doi dintre preşedinţii SUA  au fost acuzaţi, dar în final, achitaţi. Este vorba despre Andrew Johnson, în 1868 şi de Bill Clinton, în 1998. În 1974,  Richard Nixon, a preferat să demisioneze din funcţie pentru a evita o destituire ce se anunţa ca fiind foarte probabilă de către Congres, în urma scandalului Watergate.

Rezoluţia lui Brad Sherman şi Al Green care are ca scop să scoată la iveală presupuse intervenţii ale lui Trump pe lângă fostul director al FBI, James Comey, într-o anchetă ce îl viza pe unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui, Michael Flynn.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.