Enel dă energie competiției ePrix Formula E din New York

0

 Enel este Partenerul Oficial pentru Energie al campionatului FIA Formula E (FE) pe durata a trei sezoane. Parteneriatul a fost lansat în mai 2016 și își propune să promoveze progresul tehnologic al infrastructurii energetice a campionatului. Enel lucrează cu FE pentru a implementa și optimiza procesul său inovator de generare de energie verde, soluțiile de distribuţie și management al energiei, punând la dispoziţie o micro-reţea complet digitală care folosește sistemul de contorizare inteligentă și tehnologia de management al energiei ale companiei și integrează surse de energie regenerabilă alături de sisteme de stocare a energiei și o infrastructură de mobilitate electrică.

Enel va contribui, de asemenea, la transformarea cursei FE din New York în primul eveniment cu zero emisii de carbon din istoria campionatului prin compensarea emisiilor de CO2 ale ePrix cu ajutorul certificatelor verzi aparţinând portofoliului de energie regenerabilă existent în cadrul Enel. Mecanismul de compensare, care va fi aplicat pentru prima dată la ePrix în New York, va utiliza certificatele de reducere a emisiilor legate de parcul eolian de 74 MW din Stipa Naya, Mexic. Turbinele eoliene din acest parc vor preveni producția a peste 133.000 tone de CO2 pe an, echivalent cu eliminarea din trafic a 26.000 de mașini.

La New York ePrix, pentru prima oară în cadrul campionatului, Enel va folosi panouri solare cu două fețe pentru generatorul fotovoltaic (PV) de 5 kWp care va alimenta standul Enel în eVillage. Panourile solare cu două fețe permit o creștere cu 40% a eficienței în comparație panourile convenționale folosite în cursele anterioare.

O altă premieră pentru campionatul FE din New York este introducerea unui sistem de stocare de mari dimensiuni cu o putere nominală de 250 kW pentru o capacitate de stocare de 500 kWh, care se adaugă la sistemul de stocare de 8 kWh cuplat cu parcul PV folosit deja la evenimentele anterioare FE. Sistemul de stocare de mari dimensiuni va furniza energie la sarcini specifice în cadrul zonei Paddock, crescând stabilitatea reţelei si a alimentării cu energie, precum și reducerea suprasolicitării cererii de energie printr-un proces cunoscut ca ‘peak shaving’.

Micro-reţeaua pe care Enel o implementează pentru Formula E este formată din patru elemente:

Contorizare inteligentă

 Enel a creat si dezvoltat sisteme de contorizare personalizate pentru FE și utilizate pentru prima dată la ePrix Buenos Aires. Aceste sisteme sunt bazate pe tehnologia folosită la contoarele digitale Enel, dar introduc noi caracteristici pentru a se adapta la acest mediu plin de provocări:

“Plug and play” design flexibil: contoarele FE sunt proiectate pentru a fi instalate și deconectate rapid și ușor, pentru a le face mai potrivite pentru timing-ul strâns al unui eveniment major la nivel mondial. În plus, au fost concepute pentru a gestiona o cantitate mare de diferite tipuri de fluxuri de energie utilizate în timpul competițiilor și pentru diferite tipuri de prize necesare pentru funcționarea acestora.

Construcție solidă: design-ul contoarelor FE și materialele utilizate în construcția lor le face rezistente la deteriorare și la manipularea necorespunzătoare, ceea ce este important, deoarece acestea sunt ambalate și livrate în întreaga lume, împreună cu restul materialelor FE. Contoarele FE sunt concepute atât pentru interior, cât și pentru exterior și au certificarea IP66 pentru rezistență la apă și particule.

Monitorizarea și măsurarea mai multor parametri electrici: pe lângă energie (kWh), putere reactivă (kVAR) și putere instantanee (kW), măsurate în mod normal cu ajutorul contoarelor inteligente rezidenţiale Enel, contoarele FE monitorizează și măsoară în timp real și alți parametri, cum ar fi calitatea energiei (harmonics), atât pentru etapele individuale, cât și pentru alimentarea totală în trei faze. Acest lucru îmbunătățește sistemul de monitorizare și oferă o imagine mai clară și detaliată a performanței.

 Sistemul de management al energiei

Contoarele sunt gestionate de sistemul de management al energiei Enel (EMS), principalul software al micro-reţelei care permite monitorizarea și managementul tuturor echipamentelor conectate la rețea. EMS colectează date din contor și le trimite la panoul de control pe care Enel îl folosește pentru a monitoriza performanța sistemului. Acest sistem de gestionare a datelor a permis Enel să creeze un o aplicaţie unică disponibilă online, care le permite fanilor FE o experiență interactivă prin care pot învăța mai multe despre cursă și să descopere aspecte legate de energie, inclusiv alimentarea cu energie și consumul de energie de la ePrix.

Generarea de energie din surse regenerabile și sistemul de stocare

Începând cu evenimentul ePrix de la Marrakesh, Enel a instalat un sistem solar PV cuplat cu un sistem de stocare a energiei, ambele monitorizare prin EMS.

Împreună furnizează 100% energie regenerabilă pentru anumite zone ale spațiului de curse, aducând cursele FE mai aproape de obiectivul lor de a avea zero emisii de carbon. În New York, sistemul PV va avea tehnologia panourilor solare cu două fețe și un sistem de stocare de energie de mari dimensiuni va completa sistemul de stocare de 8 kWh care este cuplat cu sistemul PV.

E-mobility

Enel, lider mondial în crearea infrastructurii de mobilitate electrică ce a instalat peste 3000 de stații publice și private de reîncărcare pentru vehicule electrice în peste 10 țări, folosește puncte de încărcare pentru vehicule electrice montate în podea la fiecare zonă de curse. Punctele de încărcare sunt monitorizate prin EMS și fiecare stație are două conectoare (22kW/3 faze și 3.7kW/o fază), permițând încărcarea simultană a două vehicule.

Implementarea micro-reţelei la scară largă va include, de asemenea, introducerea de stații de încărcare folosind tehnologia vehicle-to-grid (“V2G”), ceea ce va permite stocarea energiei electrice în vehicule și posibilitatea eliberării sale în rețea, dacă este necesar. Integrarea și gestionarea tuturor acestor elemente vor fi gestionate de EMS.

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.