A început DiaEuro 2017
Activitatea fizică este una dintre componentele de bază ale unui stil de viaţă sănătos, contribuind la buna funcţionare a organismului, la menţinerea unui tonus corespunzător atât din punct de vedere fizic cât şi psihic, atrag atenţia specialiştii.
Pe de altă parte, mişcarea este recomandată nu doar pentru menținerea unei stări generale bune, dar și pentru prevenirea apariţiei unor afecţiuni sau pentru gestionarea și controlul acestora. Diabetul zaharat tip 2 este una dintre afecțiunileîn care activitatea fizică are un rol preventiv important. La persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2, activitatea fizică ramâne importantă și în managementul acestor afecțiuni, pentru că poate ajuta la încetinirea progresiei bolii și la prevenirea complicațiilor.
De altfel, persoanele care suferă de diabet zaharat pot practica cu succes orice tip de activitate fizică, fie ea recreațională sau competițională. O demonstrează zeci de tineri cu diabet din Europa care participă la Campionatul European de Futsal al Persoanelor cu Diabet – DiaEuro, un proiect inițiat în 2012, în Ucraina, tocmai din dorința de a promova sportul în rândul persoanelor cu diabet.
Bucureștiul este, în premieră, gazda Campionatului European de Futsal al Persoanelor cu Diabet – DiaEuro 2017, competiție organizată de către Federația Asociațiilor Diabeticilor din România sub egida Federației Internaționale de Diabet Regiunea Europa (IDF Europe).
Echipe formate din persoane cu diabet din 12 țări se întrec la DiaEuro 2017 pentru a demonstra că diabetul zaharat nu trebuie să fie un obstacol în practicarea sportului și că cei care au diabet zaharat pot fi angrenați cu succes în activități sportive, competiționale sau recreaționale.
„De multe ori am fost întrebată dacă o persoană cu diabet zaharat poate face sport, şi chiar sport de performanţă. Răspunsul a fost și este: da, dar trebuie avute în vedere particularitățile individuale ale fiecăruia. Activitatea fizică, moderată sau de performanţă, poate fi extrem de benefică pentru persoanele cu diabet zaharat dacă este făcută în mod corespunzător, respectând recomandările medicului și monitorizând cu atenție nivelul glicemic. Este demonstrat că activitatea fizică contribuie la prevenirea diabetului zaharat tip 2dar şi a complicaţiilor asociate tuturor formelor de diabet, fiind o parte integrantă în managementul acestei afecţiuni”, a declarat conf. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociației Române de Educație în Diabet.
Pentru a accentua şi mai mult importanţa activităţii fizice şi pentru a promova impactul mișcării din punctul de vedere al controlului diabetului, pe parcursul DiaEuro 2017 vor fi organizate, pentru participanţi şi membrii asociațiilor de pacienți din România, și o serie de sesiuni educaționale cu privire la gestionarea afecțiunii.
Promovarea activităților fizice în rândul persoanelor cu diabet zaharat, precum și în rândul populației, în general, este considerată o măsură prioritară de către organizații internaționale, precum Federația Internațională de Diabet sau Organizația Mondială a Sănătății, care subliniază importanța comportamentelor preventive în combaterea diabetului şi a complicaţiilor sale. Aceasta în condițiile în care estimările specialiștilor arată că numărul persoanelor care vor suferi de diabet zaharat la nivel global va crește cu peste 50% în următorii 23 de ani, majoritatea cazurilor fiind cele de diabet tip 2 care are ca şi cauză principală un stil de viaţă nesănătos caracterizat prin alimentaţie bogată în calorii, grăsimi şi dulciuri dar şi printr-un nivel scăzut de activitate fizică.
Meciurile turneului se desfășoară în perioada 17-21 iulie 2017, la Sala Polivalentă a CS Dinamo București.
Mai multe detalii despre programul competiției aflați pe www.dia-euro.ro