Separatiștii din estul Ucrainei creează „Mica Rusie”

0

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au proclamat marți crearea unui nou stat: ”Mica Rusie” (Malorusia), relatează agenția DPA.

”Guvernul Ucrainei a dovedit singur că este un stat eșuat”, au afirmat separatiștii într-o declarație difuzată de Agenția de presă Donețk, afiliată rebelilor. Ucraina ”și-a demonstrat actuala și viitoarea incapacitate de a le oferi pace și prosperitate locuitorilor săi”, se mai spune în declarație.

DPA amintește că în două regiuni estice ale Ucrainei, Donețk și Lugansk, a izbucnit o rebeliune în urmă cu trei ani, când Kievul l-a alungat pe președintele său prorus din acea vreme, Viktor Ianukovici, în contextul unor proteste de masă care făceau apel la strângerea legăturilor cu Occidentul.

Rusia a condamnat înlăturarea lui Ianukovici, considerând-o drept o lovitură de stat pusă la cale de către Occident și a răspuns cu anexarea Peninsulei Crimeea, regiune sudică a Ucrainei unde există o mare bază navală rusă la Marea Neagră.

Moscova a susținut în mod deschis cauza rebelilor din regiunile estice ale Ucrainei, dar a dezmințit categoric acuzațiile guvernului ucrainean că trimite soldați și muniții pentru conflict.

Potrivit unor estimări ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), circa 10.000 de persoane și-au pierdut viața în conflict. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează în mod independent conflictul, a făcut apel la ambele părți să înceteze vărsarea de sânge.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.