Jumătate din firmele, risc de insolvență!

0

Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a crescut în primul semestru din acest an cu 4,68%, comparativ cu perioada similară din 2016, la 4.677 unități, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Aceasta este prima creștere a insolvențelor din ultimii 3 ani și jumătate.

Cele mai multe firme și PFA-uri în insolvență sunt din București, respectiv 1.052, în creștere cu 8,12% comparativ cu ianuarie — iunie 2016, Capitala fiind urmată de județul Iași cu 297 (+4,58%) și de Bihor cu 252 cazuri (-9,35%).

Cele mai multe insolvențe au fost în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor — 1388, în scădere cu—0,57%.

De asemenea, un număr de 7.592 firme și-au suspendat activitatea (-19,51%), iar 12.688 s-au dizolvat, număr în scădere cu—28,19%.

Aproape jumătate dintre companiile active în România prezintă un risc de insolvență ridicat, se arată într-un comunicat de presă al Coface remis, recent, Agerpres.

„Ponderea foarte ridicată a companiilor cu risc major de insolvență este explicată de fenomenul polarizării firmelor românești, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observăm în Ungaria, Polonia sau Cehia. Spre exemplu, cele mari mari 10% din firmele românești dețineau la sfârșitul anului 2015 aproape 91% din totalul veniturilor înregistrate de către întreg mediul de afaceri, în timp ce această pondere este mult mai scăzută în cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%)”, se arată în document.

Potrivit acestuia, 99% dintre companiile românești se luptă pentru o cotă de piață de maximum 33%, în condiții de concurență foarte agresivă și economie subterană mult mai ridicată decât media înregistrată în UE.

„7 din 10 companii își plătesc mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creanțelor și rotație a stocurilor. Dintre acestea, 60% își finanțează investițiile pe termen lung, 30% își rambursează creditele bancare contractate pe termen lung (soldul creditului bancar acordat companiilor scade cu aproximativ 5% de an—la-an) și/ sau plata unor dividende (în condiții fiscale avantajoase de impozit diminuat la 5%), în timp ce 10% își finanțează companii din grup”, menționează sursa citată.

Conform Coface, soldul creditului furnizor s-a dublat de la momentul impactului crizei financiare până în prezent, crescând de la 168 miliarde lei (2007) la aproape 340 miliarde lei (2016), în timp ce soldul creditului bancar a crescut doar cu aproximativ 30 miliarde lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.