Maria Grapini, europarlamentarul pe care românii ar trebui să-l “cloneze”!

Ca jurnalist, cu o experiență de peste două decenii, pot spune că nu mă mai poate surprinde (aproape) nimic pe scena politică postdecembristă. Aceleași interminabile scandaluri și lupte pentru Putere, aceleași clișee electorale, aceiași actori politici jalnici incapabili să privească mai departe de propriile interese, unele atât de străine României. Prea multe orgolii, prea mult lichelism, prea multă ipocrizie și minciună bântuie scena politică a acestor ani tot mai tulburi.

În aceste condiții, nu pot, ca jurnalist de bună credință, așa cum sunt, sunt convins, mulți, mulți alții în România anului 2017, să nu vorbesc, când situația o impune, de politicieni, din păcate, tot mai puțini, care continuă să se lupte pentru România, pentru viitorul unei țări în care cred și se regăsesc.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, dacă privim presa scrisă și online a ultimilor ani nu a fost tratată, în multe cazuri, cu onestitate. Ba, din contră, am putea spune. “Agramata” Maria Grapini cum a fost catalogată, pe cât de tendențios, pe atât de nemeritat, de unii dintre colegii mei de breaslă, a făcut, după 1990, pentru România mult, foarte mult. Mult mai mult decât unii lideri importanți de după 1990, veritabili decidenți, care au avut în mâinile lor, cum se spune, “pâinea și cuțitul”. În cazul lui Grapini, faptele au fost mereu mai presus decât vorbele. Singurul său regret a fost timpul limitat, faptul că nu a putut să rezolve mai multe probleme și să ajute mai mulți oameni.

De altfel, ca om de afaceri care conduce și dezvoltă un business de  20 de ani, Maria Grapini este convinsă că în ecuația succesului familia a avut un rol important. Cu o avere semnificativă, Grapini se mândrește cu aprecierea pe care i-a dat-o presa: „Printre puținii care și-a făcut corect averea”.

Ca jurnalist care a urmărit în ultimele luni activitatea europarlamentarului Grapini, pot spune că aceasta a arătat, prin prestația sa, că există și aleși de care românii ar trebui să fie mândri și care nu folosesc sintagma „interesul național” doar în discursurile electorale.

Maria Grapini ”tace și face”, ducând război după război, în comisiile și plenul Parlamentului European, pentru România. Dacă măcar o jumătate dintre cei 32 de europarlamentari români ar fi la fel de implicați ca Maria Grapini, România ar fi fost departe, iar interesele noastre, ca popor, mult mai bine apărate la Strasbourg și Bruxelles. Din păcate, avem prea multe cozi de topor, prea mulți aleși indiferenți/vânduți unor interese străine României, care preferă să își slujească liderul partidului care îl trimite în PE, în dauna mult-clamatului interes național.

La trei ani de la alegerile europarlamentare nu putem să nu tragem o concluzie tristă: nu există o unitate în rândul europarlamentarilor români! Deși aceștia ar trebui să aibă un singur stăpân și anume poporul roman și, în consecință, ar trebui să lucreze unit pentru țara noastră, situația nu stă nici pe departe în acest mod.

Este esențial, însă, ca indiferent de opțiunea politică, de grupul din care face parte un europarlamentar sau altul, atunci când vine o propunere de reglementare din partea Comisiei Europene, indiferent de temă, acesta/aceștia trebuie să susțină, la unison România, interesul național.

Europarlamentarul Grapini participă la toate ședințele Parlamentului European. Vine cu temele făcute inclusiv la ședințele comisiilor din care face parte. Fie că vorbim de comisia LIBE ( libertăți civile, justiție și afaceri interne), de comisia IMCO (piață internă și protecția consumatorilor) sau de comisia TRAN (pentru transport și turism) ca să nu mai vorbim de ședințele plenului PE, Grapini are o implicare totală. Pune întrebări, cere explicații, oferă soluții, se luptă până când problema ridicată obține o rezolvare. Au fost cazuri, nu puține, în care în ciuda acestui uriaș efort, rezolvarea nu a fost cea dorită, dar în ciuda acestui lucru, Grapini nu cedează. Merge până la capăt de fiecare dată! Este temută și apreciată de colegii din PE.

Subiectul Schengen reprezintă o prioritate pentru Maria Grapini care nu pierde vreo ocazie să ceară în PE drepturi egale pentru România și Bulgaria în privința accederii la Spațiul Schengen.  Pentru Grapini priorități reprezintă și lupta pentru IMM-urile și întreprinzătorii din România, și sprijinirea agricultorilor afectați de inundații, și alocarea de fonduri pentru toți bolnavii, și îmbunătățirea condițiilor de viață a deținuților din România, și necesitatea unui echilibru între libertatea și responsabilitatea mass-media, și sprijinirea Republicii Moldova, și copii expuși riscului sărăciei și excluderii sociale, și stoparea standardului dublu în domeniul produselor alimentare, și susținerea memoriei lui Eminescu, și a cercetării medicale, și apărarea intereselor muncitori români din țările UE, și protecția animalelor sălbatice, iar lista este prea lungă pentru a fi redată integral.

Fidelă de 25 de ani doctrinei și principiilor umaniste, Maria Grapini a deținut un an și jumătate funcția de copreședinte al Partidului Popular Umanist-social-liberal, acum fiind președinte al filialei Timiș și responsabilă pe județele din vest ale partidului.

“Viața  oamenilor nu este, până la urmă, nici de Stânga, nici de Dreapta și nici de Centru. Politica umanistă pune în centrul său omul. Orice politică publică poate fi analizată ca fiind sau nu bună, în funcție de impactul avut asupra  vieții oamenilor: vorbim aici de educație, de sănătate, de gestionarea  patrimoniului național. Trebuie să analizăm eficiența politicii propuse asupra tuturor aspectelor importante. De aceea, mi-au plăcut această cartă a valorilor și această doctrină umanistă. Cât voi putea să am o viață activă, voi face politică doar în acest partid. Pentru că inclusiv cel care nu are carnet de partid face, fără să vrea, politică, o politică proastă, falimentară și anume aceea a neimplicării, a absenței de la vot. De asemenea, sunt mulți care aleg să facă politica unui partid, intrând în acel partid, optând pentru obținerea unor privilegii pe o perioadă scurtă de timp și nu încercând să pună umărul la identificarea unei rezolvări sistemice a problemelor”, susține europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, cea care continuă să se lupte pentru România. Pentru prezentul și viitorul unei țări în care crede cu încăpățânare am putea spune.

Dincolo de vorbe rămân, însă, faptele. Iar faptele Mariei Grapini sunt evidente. Ce păcat că Maria Grapini reprezintă doar un „accident regretabil” pentru marea majoritate a liderilor politici care nu pot vedea și nici înțelege că apărarea interesului național este o prioritate absolută. Privind la Maria Grapini, europarlamentarul Monica Macovei și alți colegi români ar trebui să lase capul în pământ. Cunoscătorii știu de ce…

Iulian Badea

grapini

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.