Vitamina D vs. infecțiile căilor respiratorii
Dozele mari zilnice de vitamina D sunt ineficiente pentru a reduce infecțiile căilor respiratorii la copii în timpul iernii, potrivit rezultatelor unui studiu clinic publicat marți de Journal of the American Medical Association (JAMA) și citate de AFP.
Cercetările și testele clinice precedente sugerau o legătură între un nivel scăzut de vitamina D în sânge și o rată mai mare a infecțiilor virale, precum răceala sau gripa la copii.
Aceste boli pot degenera adesea în otită, bronșită, sinuzită, amigdalită, tuse sau rinită.
Sunt cele mai frecvente infecții din perioada copilăriei.
Pentru acest studiu, Jonathon Maguire și colegii săi de la Universitatea din Toronto (Canada) au tratat un grup de 349 de copii timp de cinci ani cu 2.000 unități internaționale (UI) zilnice de vitamină D și alți 354 de copii cu o doză normală de 400 UI timp de minimum patru luni între septembrie și mai.
Numărul mediu de infecții identificate în laborator a fost aproape identic la ambele grupuri.
Nicio diferență semnificativă nu a fost constatată între numărul infecțiilor semnalate de părinți la grupul de copii tratați cu doze mari de vitamina D (625 de infecții în total) și la cei care au primit o doză normală (600 de infecții).
„Aceste rezultate confirmă inutilitatea dozelor mari zilnice de vitamina D, ca prevenire a infecțiilor virale la copii”, au conchis cercetătorii.