Ministrul Dan, despre Statutul polițistului

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, că statutul poliţistului va fi elaborat în primă fază de către reprezentanţii poliţiştilor şi sindicate, urmând să fie prezentat inspectorului general al Poliţiei Române, ca mai apoi, până în luna octombrie, proiectul să fie pus în dezbatere publică. Ministrul a adăugat că poliţiştii care nu fac parte dintr-un sindicat pot veni cu propuneri şi opinii la o adresă de e-mail creată special.

„În ceea ce priveşte statutul poliţistului, nu este aceasta prima încercare de a promova un act normativ. De fiecare dată, acest proces de consultare s-a blocat la minister şi de fiecare dată oamenii din conducerea ministerului au fost acuzaţi că blochează demersurile. Este motivul pentru care am decis ca de data aceasta, statutul poliţistului să fie elaborat în primă fază de către reprezentanţii poliţiştilor, organizaţii profesionale şi sindicate. Am solicitat astăzi fiecărui sindicat să participe direct la aceste discuţii, iar forma finală să fie una agreată de toţi. În a doua etapă, forma care va rezulta va fi prezentată inspectorului general al Poliţiei Române. În a treia etapă, MAI va duce acest proiect în dezbatere publică şi îl va promova în Guvern şi Parlament”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ea a spus că, până în luna octombrie, proiectul va fi pus în dezbatere publică, pentru că el trebuie susţinut şi de către cetăţeni şi societatea civilă.

Ministrul de Interne a adăugat că poliţiştii care nu fac parte dintr-un sindicat pot trimite propuneri la adresa de e-mail statut@mai.gov.ro.

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie pentru a discuta despre statutul poliţiştilor, despre drepturile şi obligaţiile acestora, astfel încât situaţii similare celei din Suceava, unde un poliţist a fost ucis într-o gară în timp ce patrula, să fie evitate.

Poliţistul Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, a fost ucis în Gara Burdujeni din Suceava, joi seară, fiind înjunghiat de un tânăr de 23 de ani, care i-a aplicat zeci de lovituri de cuţit. Agresorul a fost arestat preventiv vineri după-amiază, după ce, în aceeaşi zi, fusese reţinut de către procurori. În timpul audierii, agresorul şi-a recunoscut fapta, însă a spus că nu o regretă.

Poliţistul a fost înmormântat, duminică, cu onoruri militare, iar la funeralii a participat şi ministrul de Interne, Carmen Dan, care a convocat o întâlnire cu sindicatele din poliţie, pentru a discuta despre problemele acestora.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, decretul de decorare post-mortem a subinspectorului de poliţie Sorin Vezeteu cu Ordinul Naţional ”Pentru Merit”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.