Noile anticoagulante orale reduc riscul de AVC
Pacienții cu fibrilație atrială au nevoie de tratamentul cu noile anticoagulante orale, România fiind una din puținele țări care nu are aceste medicamente pe lista de compensare, a afirmat dr. Gabriel Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, la conferința organizată de Centrul pentru Inovație în Medicină cu prilejul Zilei Mondiale a Creierului 2017.
„O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc. Printre factorii de risc se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool (…) Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicată în jumătate dintre accidentele vasculare cerebrale. Așadar, controlând tensiunea arterială, realizăm și prevenția unei mari proporții din accidentele vasculare cerebrale. În același timp, trebui să se știe că pacienții cu fibrilație atrială au un risc de cinci ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din totalul AVC apar pe fondul fibrilației atriale”, a arătat Gabriel Chițoiu, informează Agerpres.
Potrivit acestuia, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială pot fi prevenite și controlate prin adoptarea unui stil de viață sănătos — efort fizic, dietă, menținerea greutății corporale.
Fibrilația atrială urmată de tratamentul cu noile anticoagulante orale ar putea reduce accidentele vasculare cerebrale și dizabilitățile asociate acestora.