Fenechiu ar putea fi eliberat condiționat!

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, ar putea fi eliberat condiţionat din penitenciar, deşi nu a achitat niciun leu din prejudiciu. În plus, Judecătoria Vaslui i-a redus câte 30 de zile din pedeapsă, pentru toate cele 4 cărţi scrise în penitenciar, deşi legislaţia a fost modificată. Judecătoria şi-a motivat decizia de eliberare, însă verdictul nu este definitiv. Contestaţia DNA se va judeca la Tribunalul Vaslui, săptămâna viitoare.

Judecătoria Vaslui a decis să îi aplice lui Relu Fenechiu vechea legislaţie, invocând principiul legii penale mai favorabile. În vechiul Cod Penal, achitarea prejudiciului nu este o condiţie pentru eliberarea condiţionată. Aşa s-a ajuns ca Fenechiu să fie eliberat, deşi nu a achitat niciun leu din prejudiciu.

„Deşi în cauză a fost reţinut un prejudiciu de aproximativ 5,7 milioane lei, condamnatul nu a achitat nici măcar o parte din el”, – a arătat procurorul în faţa intstantei.

Fenechiu nu a plătit nimic nici din mita de 900.000 de euro pe care a recunoscut-o în dosarul Siveco. În plus, Judecătoria Vaslui a decis să îi reducă pedeapsa cu 120 de zile pentru cele 4 „lucrări ştiinţifice” redactate în penitenciar.

Magistratul i-a aplicat lui Fenechiu vechea legislaţie şi în ce priveşte cărţile şi nu a ţinut de ordonanţa de urgenţă a fostului ministru al Justiţiei. Raluca Prună a a schimbat anul trecut legea astfel încât un deţinut să beneficieze de o reducere de 30 de zile pentru toate cărţile scrise în penitenciar, nu de câte o lună pentru fiecare dintre ele. Una dintre lucrările ştiinţifice elaborate de Fenechiu în penitenciar se numeşte „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi”, iar o alta: „Contribuţii privind recondiţionarea prin metalizare prin pulverizare în câmp ultrasonic”.

Relu Fenechiu execută încă din ianuarie 2014 o pedeapsă cu închisoarea de 5 ani şi jumătate. În martie, Tribunalul Vaslui i-a contopit două pedepse, una de cinci ani primită în Dosarul Transformatorul şi alta de trei ani şi zece luni, în dosarul Siveco. Şi i-a mai aplicat un spor de 6 luni. Fenechiu ar fi trebuit să iasă la termen din penitenciar pe 29 iulie 2019.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.