România, codașa UE la medicamente noi!

0

România a aprobat, în ultimii 8-10 ani, doar 50 de medicamente noi, comparativ cu 650 aprobate în Uniunea Europeană, atrage atenția, marți, Consiliul Investitorilor Străini (FIC), într-o scrisoare deschisă adresată autorităților.

„Fondurile alocate pentru sistemul de sănătate trebuie cheltuite în mod eficient și înțelept; au existat numeroase situații, amplu investigate de presă și de autoritățile competente, în care fondurile alocate pentru achizițiile din domeniul sănătății nu au fost cheltuite corespunzător. Fondurile trebuie alocate și cheltuite transparent și pe baza unor criterii de performanță”, se spune în document, informează Agerpres.

În acest context, FIC recomandă creșterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe măsuri obiective prin extinderea bazei de contribuție pentru bugetul FNUASS sau alte acțiuni de transparentizare. De asemenea, infrastructura sistemului de sănătate trebuie modernizată rapid în România, autoritățile trebuind să accepte că fondurile disponibile nu acoperă toate nevoile și, astfel, este necesară prioritizarea cheltuielilor.

„Deși în ultimii ani bugetul pentru sănătate a crescut, nivelul fondurilor alocate pentru infrastructură și echipamente a rămas constant. În același timp, bugetul pentru medicamente (BaT) a fost stabilit la nivelul consumului din trimestrul al IV-lea al anului 2011 și a fost menținut la acel nivel în ultimii ani, de aceea recomandăm creșterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe măsuri obiective prin extinderea bazei de contribuție pentru bugetul FNUASS sau alte acțiuni de transparentizare”, menționează investitorii străini.

În plus, pe termen lung este necesar un cadru predictibil și transparent pentru finanțarea sistemului de sănătate, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat în România.

„Tratamentele medicale trebuie să rămână pe piața din România și pacienții trebuie să aibă acces la acestea în timp util pentru a nu le afecta starea de sănătate. Pacienții trebuie să aibă acces rapid la medicamente și terapii inovative conform standardelor UE, România fiind cu mult sub aceste standarde. În ultimii 8-10 ani, România a aprobat doar 50 de medicamente noi comparativ cu 650 aprobate în UE”, atrage atenția FIC.

În opinia acestora, cetățenii trebuie să aibă acces la tratamente inovatoare și standarde rezonabile, fără discriminări.

În altă ordine de idei, Consiliul Investitorilor Străini subliniază că speranța de viață în România este mai mică decât media europeană și se așteaptă îmbătrânirea populației, astfel încât ponderea cetățenilor peste 50 ani să crească de la 36% în 2015 la 43% în 2020.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.