O nucă (prea) tare pentru Dragnea

0

Începe să-mi placă Mihai Tudose. Am privit cu scepticism desemnarea sa ca premier, însă, chiar are stofă de premier. Chiar și cu modul lui bolovănos de a vorbi, de a se comporta, Tudose poate salva guvernarea PSD și, implicit, partidul din care face parte. Nu știu care mai este relația acestuia cu liderul absolut al PSD, Liviu Dragnea, însă, părerea mea este că Dragnea nu mai are un cuvânt atât de greu de spus în această guvernare.

Demiterea șefului ANAF, un apropiat al lui Dragnea, reprezintă un semnal clar pe care premierul Tudose îl dă. Chiar dacă, ulterior, Bogdan Stan, a fost desemnat vicepreședinte ANAF, nu puțini pesediști au fost surprinși de curajul lui Tudose care l-a demis pe Stan de la șefia ANAF.

Dacă ne raportăm și la felul dur, intransigent, în care Tudose conduce ședințele de guvern și, implicit, guvernarea, dacă ne raportăm la modul în care acesta a respins toate aberanțiile financiare ale unor lideri PSD (gen impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodărie, etc) nu putem să nu observăm că Tudose a început să meargă pe un macaz politic diferit de cel al lui Dragnea. Cel puțin așa pare!

Nu împărtățesc punctul de vedere al lui Băsescu care consideră că în guvernarea Tudose, Dragnea a devenit izolat și penibil, însă, nu pot să nu remarc că implicarea/amestecul lui Dragnea în guvernarea Tudose este foarte redusă/redus. Să-i fi dat Dragnea mână liberă lui Tudose? Greu de crezut, cunoscându-l pe (încă) liderul PSD!

Sunt convins că premierul Tudose va deveni tot mai independent, tot mai greu de controlat, de către Liviu Dragnea! Adevărat este și faptul că, indiferent de pașii pe care îi va face Tudose, Dragnea nu-l mai poate schimba de la Palatul Victoria! Decât dacă acesta își va da demisia, greu de crezut pentru un om care a simțit gustul Puterii și care controlează instituțional și financiar țara din jilțul comod al unui premier!

După demiterea lui Grindeanu și tot circul provocat de PSD care a culminat cu moțiunea de cenzura ce a demis propriul guvern, influența/puterea lui Dragnea în PSD a scăzut la cote alarmante. Mulți dintre cei care îi mai jură astăzi fidelitate îl vor „sfâșia” politic la prima greșeală a acestuia!

Nu cred în varianta Mihai Tudose-președinte PSD, însă, cred că premierul poate să aibă un rol decisiv în numirea unui nou președinte PSD. Tocmai din aceste motive, Dragnea va încerca să mimeze că îi oferă mână liberă premierului Tudose. Cu condiția, chipurile, a respectării programului de guvernare!

Mihai Tudose se va distanța, inevitabil, de Dragnea! Este doar o perioadă de timp! Mihai Tudose a înțeles, rapid, că Puterea se află în mâinile sale, și că nu (mai) poate avea soarta lui Grindeanu!

Este evident că programul de guvernare nu poate fi realizat de guvernul Tudose! Normal, logic, ar fi ca Darius Vâlcov, apropiatul lui Dragnea să facă, spre finele anului, o nouă analiză la sânge a respectării/implementării programului de guvernare!

Sfatul meu este ca nu cumva Dragnea să facă această greșeală! Pentru că Tudose va avea o reacție mult mai dură decât a lui Grindeanu. Despre demisie nici nu poate fi vorba! Astfel că Dragnea va încerca să calmeze spiritele (nu puțini pesediști au început să fie nemulțumiți de Tudose!) pentru a evita o nouă criză politică de proporții care ar conduce la debarcarea sa din fruntea PSD.

Dragnea nu mai poate câștiga un război cu premierul propus de PSD, oricât de mult ar acuza Firea, Codrin, Bădălău sau Olguța eventualele derapaje ale lui Mihai Tudose. Iar, în consecință, Dragnea are mâinile legate în această privință! Doar nu o mai crede cineva că PSD își va demite și al doilea premier prin moțiune de cenzură? Să fim serioși!

Vom vedea ce ne va rezerva viitorul. Un lucru este însă clar: programul de guvernare nu va fi realizat nici măcar pe jumătate! Facem pariu că Dragnea va spune că lucrurile merg în direcția cea bună, indiferent de rezultatele reale ale guvernării Tudose? Prietenii știu de ce…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.