Maria Grapini declară război dublelor standarde la produsele alimentare!
Subiectul dublelor standarde la produsele alimentare revine, tot mai apăsat, în actualitate. O problemă stringentă, acutizată în timp, cu consecințe majore pentru milioanele de români, își caută rezolvarea. În timp ce reacțiile internaționale, îndeosebi ale blocului est-european, sunt pertinente, acide și ferme, autoritățile de la București par incapabile, în stilul caracteristic, să aibă un punct de vedere coerent și unitar în această direcție.
Raportul prezentat recent de ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu rezolvă (aproape) nimic, cât timp oficialii de la București continuă să prezinte frânturi de adevăr, încercând să tergiverseze/minimizeze această delicată problemă.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, cel mai activ și implicat europarlamentar român, a avertizat, în numeroase rânduri, asupra impactului uriaș al perpetuării dublului standard la produsele alimentare. Luările sale de cuvânt, atât în comisiile și plenul Parlamentului European, cât și cele prezentate în țară, ar fi trebuit să scoată din inerție o guvernare incapabilă să apere interesele milioanelor de români. Din păcate, de prea mulți ani, în România postdecembristă, prea puțini aleși, cazul Grapini este o excepție lăudabilă, au avut curajul și după caz voința necesară de a cere ferm oficialilor țării noastre să intervină și să-și apere consumatorii.
Reamintim că problema fusese repusă, de mai multe ori, pe agenda europeană. Spre exemplu, în 20 iunie, în cadrul Forumului la nivel înalt pentru îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente, în conformitate cu concluziile Consiliului European din 9 martie 2017, când subiectul a provocat o dezbatere tensionată.
Și atunci umanista Maria Grapini a adoptat o poziție pe cât de pertinentă, pe atât de intransigentă, pe tema dublei măsuri aplicate țărilor din Europa de Est, în privința comercializării produselor alimentare, luările sale de poziție din Parlamentul European fiind, așa cum am mai spus, numeroase și ferme. Problema diferențelor vizibile între aceeași marfă, spre exemplu din Germania și România, a fost sesizată demult de consumatori și amendată public, cu fiecare ocazie, de către Grapini.
Și pentru a arăta, elocvent, diferența dintre vorbe și fapte, menționăm că același europarlamentar a făcut, luna trecută, un nou demers în acest sens, adresându-i o întrebare comisarului pentru Justiție, Vera Jourova și semnalând practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori. În preambul, Maria Grapini a invocate numeroase studii efectuate în Europa, care indică o calitate inferioară a ingredientelor utilizate în produsele ambalate de mărci globale și vândute în țările din Europa de Est.
“Cele mai mari diferențe se regăsesc în produsele vândute de „mărcile proprii” ale supermarketurilor și hipermarketurilor distribuitoare. Acest fapt are implicații directe asupra sănătății consumatorilor est-europeni, poate fi clasificat drept discriminatoriu și duce la o concurență inechitabilă.
Care sunt măsurile pe care Comisia le are în vedere pentru a asigura distribuția produselor de calitate uniformă în UE și evitarea practicilor neloiale pe viitor?”, scria Grapini.
În fața insistenței europarlamentarul PPU-sl, comisarul european i-a răspuns acestuia, precizând că CE ia în serios problema standardelor duble ale calității produselor alimentare și că “în cadrul rețelei de cooperare a autorităților pentru protecția consumatorilor, Comisia a solicitat autorităților din toate statele membre să colecteze și să facă schimb de dovezi privind cazurile presupuse de standarde duble ale calității produselor alimentare”.
Vera Jourova a mai transmis că “au fost efectuate sau sunt în curs de efectuare teste privind cazurile de presupuse de standarde duble ale calității produselor alimentare în patru state membre, în timp ce alte câteva state membre intenționează să efectueze astfel de teste”.
De altfel, chiar în aceste zile, cea mai percutantă poziție publică a avut-o Grupul de la Vișegrad, odată ce premierii ţărilor membre l-au autorizat pe omologul lor slovac, Robert Fico, să discute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre numeroasele reclamaţii legate de calitatea inferioară a produselor alimentare distribuite de companii occidentale în această parte de Europă, defavorizată vizibil într-un domeniu vital pentru consumatori.
“Grupul de la Vișegrad bate cu pumnul în masă, în privința standardelor duble la produsele alimentare. România, unde e, ce face, tace? Știm cu toții că suntem o țară măcinată de conflicte politice interne, inimaginabile pentru democrațiile sănătoase. Vecinii noștri sar și își apără cetățenii, vehement și pertinent! Mâncăm prost și acceptăm dubla măsură. De ce? Consumatorii trebuie să fie pe primul plan, oricând, și în pline crize politice, și pe timp de liniște!”, a spus Maria Grapini.
“Vorbesc de oameni care au refuzat categoric să otrăvească produsele cu ierbicid, să le dea intermediarilor care, ulterior, ni le vând la prețuri și de zece ori mai mari, oameni care folosesc metodele bunicilor noștri – care n-au murit de cancere la stomac! – punând apă și bălegar, oameni care țin la sănătatea noastră, români care nu-și bat joc de munca lor și de românii lor, oameni ajunși la disperare… Pe ei trebuie să-i apărăm, pe ei trebuie să-i susținem! Dacă statul nu face nimic, măcar noi, românii, sa fim solidari! Cumpărați produse românești! Chiar de astăzi!”, a mai adăugat Maria Grapini.
Spre cinstea lor, mai există români care continuă să se lupte pentru interesele românilor și ale României. Cazul Mariei Grapini este unul elocvent în acest sens. Și nu o spun eu, ci faptele/demersurile/pozițiile acesteia din ultima perioadă și nu numai.
Spre rușinea lor, decidenții de la București, ocupați de interminabilele scandaluri și lupte pentru Putere, au uitat de România, de menirea lor în a apăra interesele unei țări care continuă să se decredibilizeze accentuat. Poate acum, în al doisprezecelea ceas, unii oficiali români se vor trezi și vor înțelege că România are nevoie de un leadership puternic, profesionist și competent.
De ce oare alții pot și noi nu putem/vrem?
Iulian Badea