Cioloș critică dur Guvernarea Tudose

0

Impozitarea excesivă a contractelor de muncă cu program redus și trecerea contribuțiilor în seama angajatului sunt „măsuri letale” pentru firme și angajați, susțin reprezentanții Platformei România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloș.

„Modul în care Guvernul PSD — ALDE alege să facă politica fiscală în România este superficial și împotriva salariaților și a celor care creează locuri de muncă, iar cel mai recent experiment, trecerea contribuțiilor sociale în totalitate la angajat, este lipsit de un proces firesc de consultare publică cu mediul de afaceri și este imposibil de implementat din punct de vedere legal, nefiind, de fapt, o măsură aplicată în niciun stat al Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat publicat miercuri pe site-ul Platformei România 100.

Potrivit sursei citate, măsura privind trecerea contribuțiilor sociale (CAS și CASS) exclusiv în sarcina salariatului ar putea genera situații în care angajații vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu aproximativ 22%.

Totodată, Platforma România 100 solicită Guvernului „prognoze și calcule competente, nu declarații contradictorii și ezitări”. „Guvernul PSD — ALDE pornește de la premisa că toți angajatorii și angajații care fac uz de contracte de muncă cu program redus sunt evazioniști, hoți și imorali. Eșecul colectării de taxe și impozite și al identificării evazioniștilor este astfel acoperit prin politici fiscale distructive pentru majoritatea firmelor. (…) Dreptul muncii este un drept elementar și fiecare are dreptul să decidă câte ore poate lucra. Dările către stat trebuie să păstreze principiul proporționalității și să reflecte valoarea adăugată adusă firmei și societății”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, această măsură „abuzivă” îi va determina pe angajatori să renunțe la angajații cu program redus, iar activitatea acestora să fie distribuită celor cu program integral.

Platforma România 100 propune păstrarea contribuțiilor la nivel fracționar și creșterea eficienței activității de administrare a veniturilor prin aplicarea metodelor moderne de evaluare a riscului.

„Guvernarea PSD — ALDE folosește scamatorii fiscale în speranța că va păcăli publicul. Pachetul de modificări legislative prin care contribuțiile angajatorului trec în seama angajatului, cresc salariile (publice) și scad cotele de impozit pe venit și de contribuții reprezintă un șiretlic aritmetic: crește baza și scade procentul. Astfel, salariile cresc fără să crească, iar cotele de impozite și contribuții scad, fără ca impozitul pe venit și contribuțiile să scadă. Concret, baza de impozitare crește, prin mutarea contribuțiilor la angajat, ceea ce permite aplicarea unui procent de impozitare mai mic. Salariile nu vor crește, mai ales în sectorul privat, chiar se creează premisa reducerii reale a salariilor în sectorul privat”, susțin reprezentanții Platformei România 100.

Sursa citată menționează că sistemul actual al împărțirii contribuțiilor între angajat și angajator are avantajul de a oferi statului posibilitatea de a aplica politici economice mai bine țintite și în concordanță cu evoluția economiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.