Crește valoarea tranzacțiilor la BVB

0

Valoarea totală a tranzacțiilor derulate la Bursa de Valori București a crescut în iulie cu 22% față de luna precedentă și cu 186% față de perioada similară din 2016, până la 1,3 miliarde de lei (280 milioane de euro), conform unui raport postat pe site-ul bursei.

În iulie a fost consemnat un avans puternic al segmentului instrumentelor cu venit fix (obligațiuni), pe fondul derulării unor oferte de emisiune de obligațiuni derulate de UniCredit Bank (610 milioane lei, 134 milioane euro). Aproape jumătate din totalul valorii tranzacțiilor realizate pe piața locală de capital a fost pe segmentul obligațiunilor, informează Agerpres.

„După sezonul dividendelor, a început sezonul obligațiunilor. Vor urma și alte emisiuni de obligațiuni. Acest lucru ne arată că investitorii au tot mai multă încredere în economia românească și în piața de capital. O piață de capital dezvoltată nu poate exista fără o piață a instrumentelor de împrumut, cum ar fi obligațiunile. Dacă investitorii cumpără obligațiuni, acest lucru înseamnă că ei înțeleg și acceptă totalitatea riscurilor locale, reflectate prin dobânzile obligațiunilor”, a declarat Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

La rândul său, Lucian Anghel, președintele BVB, a afirmat că tranzacțiile recente cu obligațiuni reprezintă „un mesaj pozitiv transmis de România către investitori și anume că piața de la București are capacitatea și instrumentele necesare să absoarbă tranzacții semnificative, fie că vorbim de emisiuni sau vânzări de acțiuni, fie de obligațiuni”.

Principalul indice al pieței, BET, a înregistrat un avans de 16,8% în primele șapte luni din acest an. În același timp, BET-TR, indicele care include și dividendele acordate de companiile incluse în BET, a crescut cu 24,7%. Valoarea medie zilnică de tranzacționare a depășit 9,25 milioane de euro la finalul perioadei ianuarie-iulie din 2017, în creștere cu 34% față de același interval al anului trecut. La finalul lunii iulie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a depășit 20,2 miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.