Volumul comerțului cu amănuntul, în scădere

România s-a situat, în luna iunie 2017, comparativ cu mai 2017, pe poziția a patra în Uniunea Europeană în ceea ce privește ritmul de scădere a volumului comerțului cu amănuntul de la o lună la alta, cu un declin de 0,4%, scăderi mai mari fiind înregistrate doar în Lituania (minus 1,7%), Letonia (minus 0,8%) și Bulgaria (minus 0,5%), arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În zona euro, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,5% în luna iunie comparativ cu luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 0,4%. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că, atât vânzările de combustibili, cât și vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 0,1%, informează Agerpres.

În schimb, în ritm anual, în luna iunie 2017 comparativ cu luna iunie 2016, comerțul cu amănuntul în România a înregistrat o creștere de 7,6%, mai mult decât dublu față de avansul de 3,1% înregistrat atât în zona euro cât și în UE 28. Creșteri mai mari decât în România ale comerțului cu amănuntul, în ritm anual, au fost înregistrate doar în Slovenia (10,2%), Croația (8,2%) și Slovacia (8,1%). Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,9% în ritm anual iar vânzările de combustibili au crescut cu 3,7% în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări au înregistrat o creștere de doar 0,2%.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat că în luna iunie 2017 față de iunie 2016, cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, ca serie brută, a înregistrat un salt de 7,3%, iar ca serie ajustată de 6,5%. De asemenea, în comparație cu luna mai din acest an, în iunie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), a scăzut, ca serie brută, cu 1,5%, din cauza vânzărilor mici de produse alimentare, băuturi și tutun (-2,8%) și de produse nealimentare (-1,5%). Comerțul cu amănuntul s-a diminuat în iunie față de mai, anul curent, și ca serie ajustată, cu 0,4%, ca urmare a scăderii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (-1,7%) și vânzărilor de produse nealimentare (-0,3%).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.