Medicamentul care stopează evoluția Parkinson
Evoluția bolii Parkinson ar putea fi stopată datorită unui medicament folosit în mod obișnuit în diabetul de tip 2, sugerează un studiu clinic citat vineri de BBC.
Medicamentele utilizate în prezent contra Parkinson contribuie la ameliorarea simptomelor, însă nu previn moartea celulelor cerebrale.
Studiul efectuat pe 62 de pacienți, publicat în jurnalul ”Lancet”, indică faptul că medicamentul a putut stopa evoluția acestei boli.
Echipa de oameni de știință de la University College London (UCL) s-a declarat ”încântată” de rezultate, însă îndeamnă la precauție deoarece beneficiile pe termen lung ale medicamentului sunt încă incerte, fiind nevoie de teste suplimentare.
”Nu este absolut nici o îndoială că un medicament care să încetinească evoluția afecțiunii este cea mai importantă nevoie deocamdată neîndeplinită în cazul bolii Parkinson; acest lucru este de necontestat”, a declarat pentru sursa citată profesorul Tom Foltynie, unul dintre cercetătorii care au contribuit la studiu.
În boala Parkinson creierul se deteriorează progresiv, iar celulele care produc hormonul numit dopamină sunt distruse, fapt ce determină apariția unui tremor, îngreunarea mișcărilor și, în cele din urmă, probleme de memorie.
Terapiile utilizate în prezent ajută la ameliorarea simptomelor prin creșterea nivelurilor de dopamină, însă moartea creierului continuă, iar efectele bolii se înrăutățesc, neexistând niciun medicament care să stopeze acest proces.