Phenianul continuă să sfideze!

0

Coreea de Nord este o ameninţare pentru majoritatea ţărilor lumii, afirmă într-un comunicat comun preşedinţii Statelor Unite şi Coreei de Sud. În contextul în care Consiliul de Securitate ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, Seulul şi Beijingul transmit mesaje contradictorii privind o eventuală deschidere spre negocieri.

Situaţia din ce în ce mai tensionată din peninsula coreeană este subiectul cel mai important de la reuniunea ASEAN, summitul ţărilor Asiei de Sud-Est, la care au fost invitate încă 17 state – inclusiv Rusia, Statele Unite şi Coreea de Nord.

Numai că oficiali de la Seul afirmă că partea nord-coreeană a respins oferta pentru diminuarea tensiunilor. Printre propuneri se numără şi o nouă reuniune a familiilor despărţite de războiul din anii ’50, un eveniment cu mare încărcătură simbolică.

Mai mult, Nordul denunţă atitudinea Sudului ca fiind nesinceră şi, într-un comunicat oficial, promite să continue testele cu rachetă. Phenianul afirmă „că respinge total sancţiunile ONU, care sunt fabricate de Statele Unite şi alte forţe ostile şi care aduc atingere suveranităţii Coreei de Nord”.

Consiliul de Securitate al ONU şi-a înăsprit sancţiunile împotriva Coreii de Nord sâmbătă; o nouă rezoluţie interzice între altele importul de cărbune, fier şi plumb din Coreea de Nord, precum şi primirea muncitorilor nord-coreeni în alte ţări. Sancţiunile ar putea priva statul comunist de peste 1 miliard de dolari. Rezoluţia a fost propusă de Statele Unite, deşi Washingtonul declarase recent că nu vede utilitatea unor noi sancţiuni.

După o convorbire telefonică oficială, preşedintele american Donald Trump şi omologul său sud-coreean, Moon Jae-In, au afirmat că că Phenianul constituie o ameninţare din ce în ce mai mare pentru Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi cea mai mare parte a ţărilor lumii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.