Institutul Cantacuzino va produce vaccinuri BCG

0

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, a anunțat luni că se ia în calcul producția de vaccinuri BCG (antituberculoză) peste cel puțin doi ani, urmând cele antigripale.

El a precizat că, până la sfârșitul anului, se va deschide la Institutul Cantacuzino o linie de fiolaj.

„A fost prima întâlnire a Comitetului interministerial pentru Institutul Cantacuzino, cu o prezență foarte solidă din partea ministerelor care fac parte din acest comitet, prezidată de ministrul Sănătății, Florian Bodog. Ne-am bucurat de prezența ministrului Educației, a ministrului Justiției, de reprezentări din partea celorlalte ministere implicate la nivel de secretari de stat. Ședința a avut ca scop aprobarea regulamentului de funcționare a Comitetului interministerial, precum și aprobarea unor prime măsuri de relansare a activității Institutului Național Cantacuzino. Este vorba de un plan pe termen foarte scurt, legat de câteva măsuri de relansare în ceea ce privește crearea unui parteneriat cu Unifarm pentru comercializarea produselor pe care deja Institutul Cantacuzino le are în portofoliu și, de asemenea, sunt niște măsuri legate de un protocol de colaborare cu Antibiotice Iași. În perspectivă, se pune problema evaluării și punerii în funcțiune a unei linii de fiolaj, acesta este al doilea rând de măsuri, și producerea de fiole cu diverse substanțe pe această linie de fiolaj”, a declarat Cristian Grasu, la finalul primei ședințe a Comitetului interministerial de analiză pentru demararea și aprobarea măsurilor de relansare a activităților Institutului Cantacuzino.

Secretarul de stat a spus că nu s-au stabilit date exacte pentru începerea producției de vaccinuri.

„Se ia în calcul, pentru producția de BCG, o durată minimă de cel puțin doi ani. În ceea ce privește reluarea producției de vaccin antigripal, aceasta va fi ceva mai lungă. Practic, noi, acum, punem bazele planului de relansare a acestor producții, cel puțin pe aceste două direcții, urmând ca pe măsură ce înaintăm să venim cu informații mai precise”, a afirmat Cristian Grasu.

Și managerul Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Popa, a precizat că încă „nu este vorba de vaccinuri, Cantacuzino nu a mai produs vaccinuri de un număr de ani și pentru reluarea producției de vaccinuri sunt necesare mai multe măsuri”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.