Erdogan face un nou val de epurări în Turcia

0

Autoritățile turce au emis joi mandate de arestare pentru 35 de persoane, printre care și nouă jurnaliști, fiind bănuite de legături cu tentativa de puci din iulie anul trecut din Turcia, a informat agenția de presă turcă Anadolu.

Suspecții, între care și Burak Ekici, redactor al ziarului de opoziție Birgun, au fost acuzați de ‘apartenență la o organizație teroristă armată’, a precizat Anadolu, care a precizat că poliția efectuează percheziții la locuințele suspecților.

Persoanele arestate sunt bănuite că ar fi utilizatori ai ByLock, o aplicație de mesagerie criptată despre care guvernul afirmă că a fost utilizată de rețeaua clerului Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite. Gulen, pe care Ankara îl acuză că s-ar afla în spatele loviturii de stat eșuate, a negat orice implicare în puciul eșuat din iulie anul trecut.
Anadolu afirmă că mandatele de arestare au vizat ramura mass-media a rețelei Gulen. Identitatea celorlalți suspecți nu a fost dezvăluită, potrivit Agerpres.

Acțiunile represive, în special împotriva jurnaliștilor, au alarmat organizațiile pentru drepturile omului și unii dintre aliații occidentali ai Turciei, care se tem că guvernul de la Ankara se folosește lovitura de stat ca pretext pentru a acționa împotriva disidenților.

Circa 150.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din funcție în sectorul public și cel privat și peste 50.000 au fost reținute pentru presupuse legături cu puciul eșuat.

Aproximativ 150 de instituții media au fost închise și circa 160 de jurnaliști sunt în închisoare, potrivit Asociației Jurnaliștilor din Turcia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.