Plata defalcată a TVA, criticată dur!

0

Implementarea noului sistem privind plata defalcată a TVA va cauza blocaje operaționale în activitatea tuturor părților implicate și nu va avea un efect real asupra evaziunii fiscale, afirmă reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, care precizează că nu susțin implementarea acestui sistem.

„Anticipăm că măsura va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate — companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe toate solicitările de transfer din contul de TVA în contul curent. Membrii CDR nu susțin implementarea acestui sistem, anticipând blocaje majore în activitatea companiilor și a autorităților, fără existența unui efect real asupra evaziunii fiscale rezultate din nedeclararea veniturilor în domenii cunoscute a avea risc fiscal ridicat, dar cu costuri semnificative pentru contribuabilii onești. CDR consideră necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum și întocmirea unui studiu care să evidențieze impactul asupra evaziunii fiscale și costurile pentru mediul de afaceri. Implementarea cu caracter obligatoriu a sistemului la nivelul tuturor contribuabililor într-un termen extrem de redus — mai puțin de o lună — va conduce la consecințe extrem de grave pentru economia României”, se menționează într-un comunicat al CDR remis, joi, Agerpres.

Potrivit sursei citate, în vederea combaterii evaziunii, ar trebui dezvoltate și implementate de urgență măsuri care și-au dovedit eficiența în alte state membre ale Uniunii Europene, precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare, menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA

În opinia mediului de afaceri, implementarea unui astfel de sistem „peste noapte”, fără timp de pregătire și în lipsa unei analize de impact, va avea efecte majore la nivelul companiilor ce activează în România și își plătesc corect impozitele. Conform proiectului de ordonanță, sistemul privind plata defalcată a TVA se va aplica opțional începând cu 1 septembrie 2017, urmând a fi obligatoriu începând cu 1 octombrie 2017.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.