„Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”
Colegiul Medicilor din România (CMR) a lansat, joi, campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, care are ca scop informarea și conștientizarea populației asupra riscurilor la care se expune atunci când informațiile culese de pe internet iau locul consultațiilor medicale de specialitate.
Potrivit CMR, pacienții care apelează la surse de informare neconvenționale riscă întârzierea unui diagnostic corect sau ratarea acestuia și ajung la medic într-o etapă avansată a bolii, fapt care poate reduce semnificativ șansa de vindecare și pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere, informează Agerpres.
Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a precizat că această campanie se adresează atât publicului, cât și medicilor. Potrivit acestuia medicii au observat că tot mai mulți pacienți aleg să caute informații medicale, sfaturi terapeutice de pe internet sau rețele de socializare.
„Medicii din România se simt și sunt responsabili de securitatea sanitară a cetățenilor, a pacienților. Chiar dacă noi, CMR, nu avem astăzi o cercetare statistică — profesionistă sau nu — asupra acestui subiect, știm cu toții din practica de zi cu zi că avem tot mai mulți și tot mai adesea pacienți care doresc să își ia infomații, diagnostice și terapeutice din medii neconvenționale, în speță internetul și rețelele de socializare, dar nu exclusiv”, a declarat Borcean.
El a subliniat că, spre deosebire de medici, cel care dă informația pe internet sau pe rețelele de socializare este cel mai adesea un anonim sau un neidentificabil, situat oriunde în lume și care nu își asumă nicio răspundere pentru informația sau sfaturile pe care le oferă.
„Mergeți la medic pentru orice problemă de sănătate! Aveți încredere în medicul dumneavoastră! Urmați sfaturile și indicațiile medicale! Nu întârziați în suferința dumneavoastră apelând la mijloace alternative! Nu vă asumați riscuri care vă pot afecta iremediabil sănătatea! Nu există boli, ci bolnavi”, a atenționat președintele CMR.