Macron, la 100 de zile de mandat!

0

Au trecut 100 de zile de la învestirea unuia dintre cei mai tineri şefi de stat din Europa – francezul Emmanuel Macron. A avut o ascensiune politică extrem de rapidă, pe o platformă politică nonconformistă, altceva decât noţiunile clasice de dreapta şi stânga. Pe undeva, până acum mandatul său a fost un succes, dar Emmanuel Macron a scăzut vertiginos în sondaje.

La 39 de ani, cel mai tânăr conducător al Franţei de la Napoleon încoace a mizat mai întâi pe ofensiva de imagine.

Potrivit unor analişti, deja a reuşit să ridice importanţa Franţei pe plan internaţional. I-a întâlnit pe omologii din Uniunea Europeană, în încercarea de a reimpulsiona reformarea blocului comunitar. A mers chiar mai departe.

Stephane Rozes preşedinte al firmei de consultanţă CAP, profesor la Sciences Po: „De la început a avut o atitudine foarte voluntară, dar şi respectuoasă. L-a invitat pe Donald Trump de Ziua Bastiliei, l-a găzduit pe Vladimir Putin la Versailles. El i se adresează persoanei cu care vorbeşte, potrivit unicităţii şi statutului acelei persoane, dar reuşeşte să-şi facă şi auzit mesajul„.

Lucru rarisim pentru un preşedinte francez, Macron a vorbit în engleză. L-a criticat indirect pe preşedintele american, Donald Trump, parafrazându-i chiar sloganul de campanie.

„Împărţim cu toţii aceeaşi răspundere, să ne facem din nou planeta măreaţă!”.

Această nouă imagine a Franţei e comparabilă cu ascensiunea lui Tony Blair în Marea Britanie şi chiar a lui Barack Obama în Statele Unite.

Cred că avem pe cineva dinamic, al timpului său, pentru generaţia noastră, e bine să avem în sfârşit pe cineva ca noi, nu dintr-o generaţie anterioară„, subliniază un francez rezident în SUA.

Macron a făcut paşi importanţi în moralizarea vieţii politice şi în reformarea Codului Muncii.

În primele săptămâni, câţiva membri importanţi ai administraţiei sale au fost nevoiţi să demisioneze în urma unor scandaluri. Şi şeful Marelui Stat Major a trebuit să plece după o ceartă asupra bugetului Apărării.

În ciuda imaginii internaţionale bune, Macron stă mai prost în sondaje comparabil cu aceeaşi perioadă a predecesorului şi promotorului său, François Hollande. Dar este abia începutul. Emmanuel Macron mai are cel puţin 5 ani de preşedinţie în faţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.