Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Marinei

0

Forțele Navale Române au celebrat , marți, Ziua Marinei, pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța cu un exercițiu militar deschis publicului, în premieră, informează Statul Major al Forțelor Navale Române. Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, oficiali militari, autorităţi centrale şi locale au participat, marţi, începând cu ora 9.55, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei care au avut loc în faţa Comandamentului Florei din Constanţa.

Festivităţile au început puţin înainte de ora 10.00, cu intonarea imnului naţional.

Apoi preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un scurt discurs, pe care îl redăm integral (publicat de Administraţia Prezidenţială).

„Bună ziua tuturor!

Îmi face o deosebită plăcere și sunt onorat să fiu și în acest an alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună Ziua Marinei Române și Adormirea Maicii Domnului.

Vă mărturisesc că în fiecare an sunt impresionat să văd cât de mulți oameni vin să sărbătorească aici această zi specială.

Este cea mai bună dovadă a prețuirii de care dumneavoastră, cei din Marina Română, vă bucurați pentru devotamentul cu care vă faceți datoria față de țară.

Este o recunoaștere pe care o meritați pe deplin. Vă felicit că reușiți, în fiecare an, să fiți cu adevărat în mijlocul oamenilor. Este o parte extrem de importantă a misiunii dumneavoastră publice.

Văd astăzi mulți copii, care așteaptă nerăbdători exercițiile desfășurate pe mare. Știu din experiența mea de profesor că nimic nu se compară cu satisfacția de a surprinde în privirea celor tineri entuziasmul și curiozitatea care, nu de puține ori, inspiră o viitoare carieră.

În același timp, astfel de momente ne arată cât de puternice sunt simbolurile care ne unesc, care ne dau prilejul de a ne simți parte a unei mari comunități. Ne leagă istoria noastră comună, dar și aspirațiile pentru o Românie mai puternică și mai prosperă. Acesta trebuie să fie spiritul în care să celebrăm în 2018 și Centenarul Marii Uniri, învățând din trecut și acționând ferm pentru un viitor mai bun.

Doamnelor și domnilor,

Ceremonia de astăzi se desfășoară simbolic într-o zonă cu o importanță strategică deosebită din punct de vedere militar, politic, economic, cultural și social – Zona Mării Negre. Avem datoria de a transforma întregul potențial al acestei regiuni în avantaje reale pentru România.

În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe și mai volatile, precum și cu un grad sporit de impredictibilitate și incertitudine.

Tocmai de aceea, deciziile adoptate de NATO au menirea de a contribui la întărirea măsurilor de apărare colectivă și de descurajare, inclusiv în regiunea Mării Negre, prin participarea statelor riverane.

În actualul context, România își asumă și mai activ profilul de stat puternic și de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre și importanța sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO și al Uniunii Europene.

Doamnelor și domnilor,

Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-și proteja cetățenii și de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată și pregătită să facă față cu succes provocărilor actuale, și aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce privește dotarea și modernizarea.

În acest sens, acordul politic cu privire la alocarea pentru următorul deceniu, începând din acest an, a 2% din bugetul național pentru Apărare și aprobarea Planului de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 transmit un semnal puternic de responsabilitate.

Arătăm, astfel, partenerilor noștri, că România este un stat credibil și predictibil, determinat să participe la asigurarea securității colective împreună cu aliații săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generație.

De asemenea, consolidarea securității și apărării pe dimensiunea maritimă rămâne în centrul preocupărilor noastre. În acest sens, evidențiez planificarea pentru anul 2017, în regiunea Mării Negre, a nu mai puțin de 18 exerciții și activități de pregătire cu un nivel superior de complexitate, desfășurate împreună cu Aliații și cu partenerii.

Dragi marinari militari și civili,

Sărbătoarea de azi vă este dedicată. Ați îmbrățișat una dintre cele mai dificile meserii, care vă poartă departe de țară, familie și prieteni.

Cu toate acestea, dincolo de primejdiile acestei meserii, trăiți bucurii pe care mulți dintre noi nu le vom cunoaște niciodată. Călătoriile dumneavoastră reprezintă o descoperire unică a vieții, sub semnul unei relații aproape sacre cu marea.

Când vă veți regăsi pe oceane, departe de casă și de cei dragi, amintiți-vă că faceți cinste României prin curajul și dăruirea de care dați dovadă. Sacrificiul dumneavoastră este recunoscut și prețuit!

Sunteți întruchiparea profesionalismului, dedicării și responsabilității. Fiți siguri că cetățenii, partenerii și aliații noștri respectă și apreciază modul în care serviți interesele României și apărați valorile naționale.

Vă felicit și vă doresc multă sănătate și putere de muncă, iar Sfânta Fecioară Maria să vă însoțească și să vă ocrotească, oriunde ați fi!

La mulți ani! și Bun cart înainte!”

Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, au participat, marți, împreună cu șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, la activitățile care vau avut loc în fața Comandamentului Flotei din Constanța cu prilejul Zilei Marinei Române.

La începutul spectacolului, pe catargul de pe faleză a fost ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militari au arborat pavilionul, geacul și Marele Pavoaz.

Momentul a fost urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, care s-au auzit din Portul Tomis. În continuare, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, a preluat cuvântul de deschidere, ce a fost precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naționale, Ministrului Transporturilor și al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.

La ora 10,20 a fost oficiat un serviciu religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare. Ceremonia va fi urmată de un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

Salutul de deschidere a exercițiului a fost dat, la ora 10.50, de elicopterul Puma Naval și de cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care au purtat drapelele României, NATO și UE.

Momentul de început al spectacolului militar a cuprins evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10,55. Demonstrația a fost urmată de salturile efectuate de scafandri de la Forțe Speciale din două elicoptere Puma Naval și două ambarcațiuni rapide.

Cinci minute mai târziu, șase avioane de vânătoare au trecut pe deasupra dispozitivului de nave și au executat „atac cu bombe”, arată sursa citată. Printre acestea, pentru prima dată, s-au numărat și două avioane Typhoon. Această secvență a fost completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În același timp, un elicopter Puma Naval a lansat spre tribuna oficială capcane termice „Flare”.

La ora 11,20, s-a derulat exercițiul de căutare și atac submarin inamic cu un avion de cercetare P8 Posseidon și un elicopter Puma Naval. Cel din urmă a identificat un submarin și a lansat o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul a inclus și lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia a fost marcată de o salbă de bombe reactive.

Spectacolul din fața falezei a continuat cu exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta a inclus zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce sa-u deplasat dinspre larg spre faleză și au executat atacul, aeronave F16 și elicoptere Puma Naval, ce au simulat atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce au respins atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

De asemenea, Navele Gărzii de coastă au desfășura un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Au fost observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care a fost anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), care a trimis pentru intervenție o șalupă, iar navele Ministerului Afacerilor Interne au escortat ambarcațiunea suspectă în port.

În cadrul aceluiași exercițiu demonstrativ, fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.

La ora 12,00, a avut loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor și salutul final. După acest moment, publicul s-a bucurat de trecerea aviației civile, simultan cu defilarea velierelor.

La ora 12,45, Muzica Militară a Forțelor Navale a încheiat activitățile.

De la ora 13,00, punctul de atracție a fost mutat în Portul Tomis, unde s-au organizat jocuri marinărești.

La ora 20,00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.

Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22,00, pe itinerariul: Vraja Mării — Comandamentul Flotei — Piața Ovidiu — Prefectura Constanța.

Primăria Constanța recomandă constănțenilor și turiștilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicațiile forțelor de ordine.

Totodată, primăria anunță că va fi închis sau restricționat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14 august, ora 07,00 — 15 august, ora 24,00, astfel: Strada Traian — Poarta 3, Strada Traian — Poarta 1, Strada Termele Romane de la intersecția cu Strada Traian, Bulevardul Tomis de la intersecția cu Strada Traian, Strada Ecaterina Varga de la intersecția cu Strada Negru Vodă, Strada Mircea cel Bătrân de la intersecția cu Strada Negru Vodă, arată comunicatul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.