Programul „Rabla” crește numărul mașinilor noi!

Share:

Livrările totale de autovehicule, respectiv autoturisme și vehicule comerciale, pe ansamblul pieței, au înregistrat, în primele șapte luni din 2017, o creștere generală de 12,5% comparativ cu aceeași perioadă din 2016, arată datele statistice ale Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), publicate luni.

„Pe plan european, asistăm la o temperare a ritmului de creștere a vânzărilor de autoturisme noi. Astfel, în primele 7 luni din 2017, remarcăm o creștere generală de +4,7%. Cele mai mari piețe (care împreună acoperă circa 3/4 din totalul Statelor Membre UE), cu excepția UK (-2,2%), sunt, în continuare, în teritoriul pozitiv, înregistrând după primele 7 luni următoarele evoluții: Franța +3,8%, Germania +2,9%, Italia +8,6%, Spania +6,4%. În România, vânzările de autoturisme realizate în primele șapte luni din 2017 au fost, ca și în anii precedenți, susținute de achizițiile realizate de către persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind de 65% (vs. 35% persoane fizice)”, se spune în comunicat, informează Agerpres.

Datele APIA arată că în primele șapte luni din acest an, comparativ cu primele 7 luni din 2016, au crescut atât ponderea, cât și volumul achizițiilor realizate de către persoanele fizice: ponderea, de la 28% la 35%, iar volumul, cu 44%.

„Aceste cifre ne arată că practic, vânzările de autoturisme noi au crescut în special datorită achizițiilor realizate de către persoanele fizice, a căror detașare de Programul ‘Rabla’, este tot mai evidentă. În ceea ce privește autoturismele rulate (în marea lor majoritate nefiscalizate), se observă faptul că, în primele șapte luni din 2017, au fost înmatriculate circa 295.000 unități (aproape tot atâtea câte s-au înregistrat pe întreg anul 2016), adică de 5,2 ori mai multe decât
cele noi. Această situație se datorează, după cum APIA a semnalat încă de anul trecut, eliminării de la 1 februarie a.c. a Timbrului de Mediu. Ceea ce este și mai grav însă, este faptul că s-a triplat numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate (Normele Euro3 și Euro2)”, se precizează în comunicat.

În ceea ce privește producția națională și exportul, APIA menționează doar datele referitoare la producția Ford România (34.729 unități) și Roman S.A.(10 unități) care, în primele șapte luni, au totalizat 34.739 unități, în creștere cu 35,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, marea lor majoritate (34.545 unități) fiind exportate. În aceste condiții și exportul celor două mărci înregistrează o creștere consistentă, de 34,2%, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.

Referitor la vânzările de autovehicule noi, datele APIA arată că în luna iulie 2017 s-au livrat 13,776 unități, cu 19,0% mai puține autovehicule decât în luna iunie, fapt ce face ca, pe ansamblul primelor șapte luni, să se ajungă la un total de 85.379 unități, cu 12,5% mai mult decât în primele șapte luni din 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.