Salariile angajaților din penitenciare cresc cu 15%!

0

Proiectul de majorare cu 15% a salariilor lucrătorilor din penitenciare va fi gata săptămâna viitoare, anunţă sindicatele angajaţilor din sistemul penitenciar, care precizează că vor cere ca măsura să intre în vigoare din 1 octombrie, ca şi în cazul poliţiştilor.

„Pe scurt, proiectul cu majorarea 15% o să-l avem săptămâna viitoare şi facem toate diligenţele pentru ca acesta să fie aplicat începând cu data de 1 octombrie, ca la poliţişti”, au precizat sindicaliştii.

Ei au mai precizat că discuţiile privind statutul vor începe imediat după 23 august, „scopul fiind să fie promovat undeva la începutul lunii septembrie”.

„În ceea ce priveşte suplimentarea statelor şi deblocarea concursurilor, ministrul va prezenta un memorandum până la sfârşitul lunii septembrie în Guvern. Restul problemelor le reluăm”, susţin reprezentanţii angajaţilor din penitenciare.

Sindicatele din penitenciare s-au întâlnit miercuri cu ministrul Justiţiei pentru discuţii pe tema majorării salariilor, suplimentării statelor de funcţii din sistemul penitenciar şi despre bugetul ANP, conform anunţului făcut de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru majorarea cu “până la 15%” a salariilor brute pentru angajaţii din penitenciare.

„Vom discuta deasemenea despre proiectul privind suplimentarea statelor de funcţii pentru penitenciare, dar şi memorandumul pentru continuarea concursurilor. Cu acest prilej vom vedea exact cum putem pune pe traseu proiectul de statut privind “poliţistul de penitenciare”, dar si memorandumul pentru continuarea concursurilor. Practic acestea sunt deja fundamentate, trebuie doar transmise Guvernului”, anunţau sindicaliştii din penitenciare.

Ultimul punct pe agenda întâlnirii era discutarea demersurilor pe care ANP şi Ministerul Justiţiei le vor îndeplini pentru a se asigura că bugetul ANP nu va fi redus la rectificare, aşa cum se preconiza, şi că vor fi asigurate resursele pentru plata tuturor drepturilor salariale, inclusiv a voucherelor de vacanţă.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), Ştefan Teoroc, a declarat, joi, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul la Palatul Victoria, că în administraţia penitenciarelor va fi un val de plecări din cauza pensiilor speciale, iar concursurile pentru cele 1.200 de posturi vacante abia vor acoperi aceste plecări. Sindicalistul a precizat că premierul a fost receptiv la revendicări, însă protestul programat pentru această săptămână rămâne valabil pentru moment.

Liderul sindical a precizat că, în privinţa statutului, premierul a fost ”foarte ferm, favorabil” pentru schimbarea denumirii în poliţie penitenciară.

”Ştim că acum ne denumim funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cuvinte pe care, de obicei, inclusiv mass-media, dar şi opinia publică le schimbă într-un singur cuvânt – gardian, care pentru noi este peiorativ. Privind posturile, premierul a fost de acord că trebuie făcut un material, noi spunem că prin HG trebuie să se schimbe cele 15.000 de posturi în 20.000”, a mai spus Teoroc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.