Îngrijirea corectă a picioarelor ajută performanța sportivă
Indiferent de sportul practicat, succesul sportiv este dependent de sănătatea picioarelor, însă pentru alergători, picioarele sunt adevărați „stâlpi” ai performanței: sprijinul, propulsia corpului, echilibrul acestora, toate se bazează pe membrele inferioare.
Promovând importanța sănătății picioarelor în relație cu sportul și activitățile sportive, Asociația de Podiatriea fost alături,pentru al doilea an la rând, de sportivii înscriși în 2×2 RACE. Singura cursă de alergare montană din România,desfășurată integral la peste 2000 m altitudine, 2X2 RACE este unul dintre cele mai dificile ultra-maratoane montane din lume, măsurând aproximativ 46 de km,cu 4200 m diferență pozitivă de nivel.
Fiind extrem de solicitantă din punct de vedere fizic, mai ales pentru picioare, participanții au nevoie în acest sens de o îngrijire atentă și o pregătire adecvată. Asociația de Podiatrie le-a oferit suportul informaționalnecesar pentru asigurarea pregătirii corespunzătoare a picioarelor pentru această cursă foarte dificilă și pentru protejarea sănătății picioarelor.
„Sănătatea picioarelor este esențială pentru orice sportiv, pentru oricine practică activități fizice, iar podiatrul este specialistul care are un rol fundamental în pregătirea sportivilor, în prevenirea eventualelor accidentări sau leziuni și în îngrijirea acestora, în cazul apariției unor probleme la nivelul membrelor inferioare. Asociația de Podiatrie continuă să fie alături de echipa 2×2 RACE, de participanții la cursă, și ne bucură să constatăm conștientizarea necesității și a rolului asistenței podiatrice în raport cu activitățile sportive. Podiatria, ca ramură medicală, are implicații la multiple niveluri, iar partea sportivă este o zonă majoră, în care specialiștii în îngrijirea piciorului au o contribuție importantă.”, a declarat dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.
În ceea ce privește cursa 2×2 RACE, al cărei traseu leagă cele mai înalte două vârfuri din România – Moldoveanu (2544m) și Negoiu (2535m), aceasta implică, pe lângă alergarea propriu-zisă, o pregătire riguroasă, antrenament, încălzire corespunzătoare, recuperare.
Fiecare alergător trebuie să acorde o atenție specială sănătățiipicioarelor, întrucât un maraton presupune riscuri și suprasolicitare în special pentru membreleinferioare.
Un alergător montan trebuie să se odihnească timp de câteva zile înainte de o astfel de cursă, să urmeze un regimalimentarstrict, să respecte un program de atrenament de aproximativ patru zile pe săptămână și să își pregătească picioarele pentru efortul depus.
În procesul de pregătire pentru alergători, fie că este vorba despre sportivi de performanță sau amatori, podiatrul are un rol foarte important. Prin urmare, este recomandată consultarea unui profesionist în îngrijirea picioarelor pentru o examinare de specialitate, care ajută la identificarea eventualelor probleme de biomecanică, la alegerea unei încălțăminți potrivite sau la recomandarea unei orteze, dacă este cazul.
Asociația de Podiatriea venit în acest context în sprijinul maratoniștilor 2×2 RACE,oferind informații și sfaturi privind realizarea contactuluicorect dintre corp și sol, mersul corect, prevenirea problemelor de sănătate a picioarelor, evitarea accidentărilor, cum ar fi luxațiile, entorsele, căzăturile, crampele, ori pantofiidealergare potriviți.
Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.
Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie găsiți pe www.podiatrie.ro