Greenpeace și Agent Green, rețeta diversiunii și a manipulării populației!
Diversiunile unor așa-zise organizații de mediu continuă. Inadmisibil, în România anului 2017, asistăm, cu stupoare, și, până la urmă, cu complicitatea/ lipsa de reacție a unor instituții ale statului român, la o formă gravă de terorism ecologic care riscă să scape de sub orice control.
După diversiunea ordinară făcută de așa-zișii activiști Agent Green, vineri, 10 martie 2016, care au au blocat deliberat un camion care transporta legal lemne de foc pe DN 7C, în zona comunei Arefu din județul Argeș, a venit rândul “colegilor” de la Greenpeace România să răstoarne tolba minciunilor în piața publică, profitând de lipsa de cunoaștere a marii majorități a populației față de “subiectul generos” al așa-ziselor defrișări ilegale.
Activiștii Greenpeace România au descins, joi, în pădurea Bratocea din Munții Ciucaș, transmițând live pe pagina de facebook a organizației. Potrivit reprezentanților organizației, ar fi vorba despre o exploatare ilegală de masă lemnoasă, într-o suprafață de fond forestier din categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine, localizată pe raza Ocolului Silvic Măneciu, U.P. VI Bratocea, u.a. 14A.
„Vigilenții” de la Greenpeace, „apărătorii vajnici” ai pădurilor României, descoperiseră “cum se taie copaci bătrâni de peste 180 de ani și cum a fost distrusă, integral, valea râului Bratocea. (…) Este o pădure bătrână, este o pădure care a fost inventariată ca fiind virgină acum 12, 13 ani, nu şi-a pierdut acest caracter până în momentul în care s-a emis autorzaţia de exploatare”, acuzău, la unison, reprezentanții Greenpeace care au declanșat, ca de obicei, un scandal uriaș. Previzibil, mass-media a intrat, în jocul pervers, al acestei organizații avidă de senzațional și de o popularizare aferentă, calea cea mai sigură spre obținerea de donații consistente. Concret, acuzațiile vizau emiterea de către autorități a autorizației de exploatare în această pădure, pe care cei de la Greenpeace, o văd cvasi-virgină.
Diversiunea era evidentă, mai ales că știam că directorul Direcției Silvice Prahova, Dragoș Ciomag, este un profesionist care respectă, la virgulă, legea!
Toate explicațiile și argumentele oferite pe rând de Garda Forestiră Prahova, de RNP-Romsilva și, în final, de Ministerul Apelor și Pădurilor, nu au avut efectul scontat. Nici nu puteau să aibă acest efect, cât timp, de ani buni, Agent Green și Greenpeace România se comportă ca un veritabil stat în stat. Ei nu discută, ei nu aduc argumente și soluții, ei nu acceptă adevărul, ci, în cel mai fericit caz, mimează discuții cu Romsilva și Ministerul Apelor și Păduri, discuții pe care, chiar ei, ei le duc în derizoriu.
Directorul Direcției Silvice Prahova, Dragoș Ciomag, este un profesionist care respect, la virgulă, legea!
Câte întâlniri au avut loc în ultimii ani între reprezentanții Romsilva sau cei ai MAP și aceste ONG-uri de mediu? Nu puține! Care a fost finalitatea acestora? Previzibilă, cât timp cele două organizații nu vor să discute, să asculte, să identifice soluții. Ei vor scandal, caută senzaționalul, lansează petiții peste petiții pe facebook și nu numai, în tentativa disperată de a fi vizibili, de a arăta românilor că ei luptă pentru protejarea pădurilor României. Nu-i așa?
De altfel, chiar ministrul Doina Pană, de bună credință, a avut la începutul mandatului său o întâlnire cu ONG-urile de mediu pe tema subiectului “Radarul Pădurilor”. Toate ONG-urile au înțeles argumentele de bun simț ale unui ministru care (chiar) a avut rezultate notabile în reducerea drastic a tăierilor ilegale de lemn, numai Agent Green și Greenpeace România, au rămas pe poziții inițiale. Și au refuzat să ia în calcul orice argument!
Referitor la subiectul acțiunii de protest de joi, ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană a solicitat Gărzii Forestiere Ploiești o informare asupra situației de fapt, iar conform răspunsului primit, suprafața în cauză nu îndeplinea criteriile tehnice și legale pentru a fi considerată pădure virgină sau cvasivirgină.
Acuzațiile Greenpeace au fost demontate, punct cu punct, de Ministerul Apelor și Pădurilor și RNP-Romsilva.
Solicitările Greenpeace România și răspunsurile Ministerului Apelor și Pădurilor sunt elocvente și arată de partea cui este adevărul. Un adevăr pe care Greenpeace nu îl caută, lucru demonstrat cu vârf și îndesat!
Greenpeace solicită MAP ”să inițieze de urgență și să coordoneze un proiect național de inventariere a tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine care ne-au mai rămas și să le includă în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”
În replică, Ministerul Apelor și Pădurilor a precizat că este în plin proces de identificare a suprafețelor forestiere care corespund din punct de vedere al normelor tehnice, pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România. Punerea sub protecție și conservarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor și Pădurilor. Odată introduse în Catalog, suprafețele de pădure beneficiază de protecție maximă. Până în prezent, au fost incluse în Catalog aproximativ 18.300 de hectare de pădure. Precizăm că orice entitate (instituție publică, instituție de învățământ, organizație neguvernamentală etc.) poate contribui la procesul de identificare a pădurilor virgine, prin realizarea de studii care să ateste îndeplinirea criteriilor și indicatorilor. În vederea intensificarii acestui proces, Ministerul Apelor și Pădurilor va accesa, prin încheierea unui contract de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu, sumele de care poate dispune conform Hotărârii Guvernului nr. 517/2017, publicată în M.O. în data de 26 iulie 2017, pentru a demara procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a studiului care va avea drept finalitate identificarea și includerea pădurilor virgine și cvasivirgine din România în Catalogul național.
Greenpeace solicită, de asemenea, MAP ”să publice de urgență pe pagina oficială de internet a MAP Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”.
Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România este publicat pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor. http://apepaduri.gov.ro/paduri/
Totodată, Greenpeace solicită MAP ”să impună de urgență un moratoriu pe orice fel de intervenții în aceste păduri”.
MAP răspunde: După cum reprezentanții Greenpeace au fost informați în repetate rânduri, reamintim că toate suprafețele de fond forestier sunt protejate de legislația în vigoare (OM 3397/2012), orice exploatare forestieră fiind interzisă în aceste păduri fără avizul Gărzii Forestiere pe raza căreia se află. Avizul este necesar deoarece unele suprafețe de fond forestier indicate anii trecuți ca posibile păduri virgine sau cvasivirgine nu respectă criteriile și indicatorii pentru a fi declarate în acesteste categorii.
Mai mult, reprezentanții Greenpeace solicită MAP ”să introducă de urgență în Catalog toate pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO, deoarece acestea au fost deja evaluate”.
Reprezentanții Greenpeace știu foarte bine că pădurile de fag (făgetele) introduse în patrimoniul UNESCO reprezintă suprafețe de pădure care nu au legătură cu cele virgine și cvasivirgine, ele fiind protejate din cu totul alte considerente și nu îndeplinesc criteriile de includere în Catalogul național, conform legislației în vigoare. MAP precizează că toate aceste suprafețe de pădure beneficiază deja de protecție, ele situându-se pe suprafața parcurilor naționale sau a altor arii naturale protejate.
Și Romsilva demontează dezinformările Greenpeace
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile calomnioase ale Greenpeace România și acțiunea în forță a acestei organizații din pădurea Bratocea, din cadrul Ocolului Silvic Măneciu, Direcția Silvică Prahova.
Lucrările silvice efectuate în Unitatea de Producție VI Bratocea, unitatea amenajistică 14A, sunt legale, în conformitate cu amenajamentul silvic în vigoare, avizat favorabil de Agenția pentru Mediu Prahova și custodele sitului NATURA 2000.
În conformitate cu Ordinul de Ministru 3397 din 2012, s-a solicitat avizul Gărzii Forestiere Ploiești pentru lucrările silvice, avizul favorabil, cu numărul 13170, fiind obținut în 8 noiembrie 2016. Prin acest aviz, Garda Forestieră Ploiești a confirmat, în urma verificărilor, că pădurea respectivă nu îndeplinește criteriile de încadrare în categoria pădurilor cvasivirgine.
Apreciem că acțiunea în forță a organizației Greenpeace România și a membrilor ei este una ilegală, blocând cu bună știință activitatea economică a unei regii de interes național și răspândind deliberat informații false. Reamintim că, într-un stat de drept, organizațiile non-guvernamentale nu au atribuții de control, acest drept revenind organelor de control ale statului, care pot fi sesizate când există suspiciuni privind fapte ilegale.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost tot timpul deschisă și receptivă la dialogul cu organizațiile de mediu, inclusiv cu Greenpeace România, căreia i-a oferit tot sprijinul în acțiunile de identificare și includere a pădurilor virgine și cvasivirgine în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, existând inclusiv un protocol de colaborare în acest sens.
Romsilva deplânge lipsa dialogului și organizarea de astfel de acțiuni în forță, precum și răspândirea cu bună știință de informații false. Având în vedere că, recent, organizația Greenpeace România a lansat alte acuzații grave și false despre o serie de lucrări silvice derulate în județul Sibiu, constatăm că organizația respectivă acționează cu rea credință, având ca obiectiv prejudicierea deliberată a imaginii și intereselor Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. În consecință, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va utiliza toate pârghiile legale pentru a recupera prejudiciile create și va sesiza organele de cercetare penală.
Reamintim că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a introdus deja în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine 9.983 de hectare și în prima jumătate a acestui an a identificat și propus spre includere în acest catalog, conform Ordinului de Ministru 2525/2016, încă 3.840,46 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine. Acest proces este unul în derulare, Romsilva analizând anual, pentru identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine, peste 300 de mii de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului.
De asemenea, 24.679,4 hectare de păduri virgine și seculare de fag au fost introduse recent în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, din acestea, 24.341,3 de hectare fiind în proprietatea publică a statului și administrate de Romsilva.
Și atunci, despre ce mai vorbim? Despre organizații de mediu care caută doar senzaționalul și vizează, bineînțeles, donații pe măsură? Cât timp institițiile statului roman vor mai permite acest tip de terorism ecologic, care prejudiciază grav imaginea unei Regii Naționale, precum Romsilva, în cadrul căreia activează mii de silvicultori care iubesc pădurea și care o administrează/protejează cu demnitate și devotament.
Departe de mine de a spune că la Romsilva nu sunt și probleme. Dar silvicultorii care au trecut de cealaltă parte a baricadei, au fost identificați și excluși rapid din sistem. Nu există “pădure fără uscături”, și Romsilva nu face notă discordantă. Însă, trebuie să recunoaștem că în anul 2017 Romsilva reprezintă o oază de stabilitate și profit într-o Românie a scandalurilor și incertitudinilor! Un merit concret în această direcție îl are directorul general, Ciprian Pahonțu, și echipa profesionistă din jurul său!
Vreau să fie foarte clar: orice derapaj al Romsilva va fi taxat dur de orice jurnalist corect, inclusiv de noi! Orice tăiere ilegală, demonstrată, care va avea în spatele său vreun angajat al RNP-Romsilva, indiferent de funcția deținută, va fi aspru criticată! Dar de aici până la a minți cu nerușinare, până la a dezinforma și manipula sistematic opinia public, profitând, abject, de groaza pe care sintagma “defrișări ilegale” o provoacă populației este o cale lungă! Și trebuie să fii al dracului de lichea să faci în continuare, cu bună știință, aceste lucruri!
Aștept ca Greenpeace după clarificarea situației și după primirea unor argumente de necontestat să ceară scuze tuturor celor cărora le-au adus grave prejudicii. Să spună: domnilor, am fost dezinformați, am greșit, am fost proști, toate sună, parcă mai bine decât să rămâi cu eticheta de lichea…
Tocmai acest lucru va arăta că această organizație este de bună credință și chiar se luptă pentru protejarea pădurilor României! Și atunci , ca jurnalist îmi voi scoate pălăria în fața lor! În caz contrar…
Iulian Badea